Cum sa iti pregatesti  interviul de angajare pentru jobul potrivit

TRIMITE PRIETENILOR

Tocmai ai primit un telefon de la firma la care ai depus CV-ul si te-au chemat la interviu. Super! Inainte de a inchide telefonul, asigura-te ca ai inteles si ai retinut corect adresa, ziua si ora interviului stabilit. De asemenea, nu uita sa intrebi cu cine vei avea interviul, cate persoane vor fi prezente si , respective, functiile acestora. Chiar daca iti va raspunde sit e va asigura ca interviul va avea loc cu o singura persoana, cel mult doua, totusi nu este exclus sa decurga si altfel. De multe ori, programul se schimba in ultimul minut si s-at putea sa apara la interviu doar managerul direct- dimpotriva-poti sa ai interviu doar cu recrutorul. Trebuie sa fii pregatit pentru ambele situatii.

Dupa ce ai inchis telefonul, poti sa te bucuri. Fa-ti timp si bucura-te cat de mult poti! Inchipuieste-ti ca te afli la interviu si vizualizeaza-te cum raspunzi relaxat si inspirit la toate intrebarile, cum faci impresie buna, cum intervievatorul are un zambet larg si satisfacut atunci cand va luati la revedere. Poarta cu tine aceasta imagine si reatraieste-o de cate ori poti, pentru ca sansele de a deveni realitate sa creasca. In plus, este foarte important sa te porti pe cat posibil ca si cum jobul este al tau nu ca si cum il doresti sau tanjesti dupa el.

Dupa ce ai petrecut un timp imaginandu-te la interviu si apoi celebrand reusita, iti recomand sa treci la rezolvarea “temelor” si sa o faci intr-un mod cat mai serios posibil. Informeaza-te cat mai mult si cat mai temeinic  despre compania care te-a chemat la interviu. Este o dovada de profesionalism sa te duci bine informat. Vei impresiona cu siguranta angajatorul daca acesta vede ca ai venit cu ‘temele facute’, ca te intereseaza serios activitatea si compania respectiva.

Incearca sa afli cat mai mult date complete despre compania la care trimit CV-ul si in special despre situatia financiara a acesteia. Nu sunt putini candidatii care au aflat abia dupa angajare ca firma angajatoare nu mai platise salariile de cateva luni, chiar daca avea un sediu modern aranjat, cu mobile si birouri de lux.

Odata ce ai aflat cat s-a putut de multe informatii despre firma vizata, exerseaza-ti interviul. Este o etapa pregatitoare cruciala, mai ales daca nu ai experienta interviurilor.

Gandeste-te dinainte ce iti place la meseria ta sau la jobul pentru care ai aplicat si chiar daca angajatorul nu te va intreba direct, strecoara chiar tu aceste lucruri,la un moment dat, in cadrul interviului.

Cum sa te imbraci la interviu?

La interviu, imbracamintea trebuie sa fie cat mai formala: este de recomandat barbatilor sa poarte costum si cravat, respective femeile sa poarte un deaux-pieces. Sunt de evitat bijuteriile, machiajul excesiv, hainele stramte sau mulate, culorile stridente.

Cum iti gestionezi emotiile?

A avea emotii este natural, insa le poti usor contracara, umplandu-ti mintea cu ganduri pozitive. Pentru a te duce la interviu cu o mai mare incredere si stapanaire de sine , trebuie sa fii bine pregatit, atat din punct de vedere mental- al informatiilor, al raspunsurilor si pozitiei tale- cat si din punct devedere spiritual.

Emotiile, chiar daca vor exista, nu te vor impiedica sa te prezinti ntr-un mod optim. Studii exhaustive ne releva ca nici nu este bine sa fii complet relaxat la un interviu, deoarece emotiile isi au propria contributie. Prcatic, atunci cand nu sunt coplesitoare, te mentin “in priza”, te incarca cu o tensiune benefica, te mobilizeaza si te fac sa dai tot ce ai mai bun in tine.

Ce asteapta anagajatorul de la tine?

In principiu, in functie de natura jobului, orice angajator are mai multe asteptari de la angajati; dintre acestea, cele mai important ear fi urmatoarele trei:

  1. Sa le creasca profitul
  2. Sa le economiseasca bani
  3. Sa le castige timp

Apoi, ca si porfil porfesional, angajatorii pretind din partea ta urmatoarele insusiri: competenta, confidentialitate si fidelitate- cu alte cuvinte sa nu iti faci bagajul sis a pleci dupa numai cateva luni.

Un alt punct semnificativ din orizontul de asteptare al angajatorului- se refera la angajament si atitudinea proactiva. Aceasta inseamna sa nu stai degeaba aproape niciodata si sa ai initiative profesionala, adica sa nu te astepti sa ti se spuna ce sa faci.

De asemenea, se asteapta de la tine punctualitate- adica sa vii la timp la orele de program- dar si acea punctualitate la executiile in termenele-limita cerute.

Desigur, mai sunt si alte asteptari specifice firmei si locului respectiv de munca, insa- in general- cele prezentate pana acum sunt universal valabile si trebuie sa le implinesti.

Daca stii ca toate acestea se asteapta de la tine, atunci cumva trebuie sa te conformezi pentru a corespunde respectivelor cerinte; in caz contrar, chiar daca vei obtine jobul dorit, te vei expune reporsurilor care, la un moment dat te vor macina. In astfel de situatie, vei fi tot timpul impovara cu o incarcatura de nemultumire, vei porni cu nefericire in fiecare zip e drumul spre locul de munca, iti vei face treaba fara placere, iar toate acestea nu au cum sa iti fie de folossau sa te conduca spre succes.

 


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana