Teama de a nu fi acceptati este intr-atat de mare , incat ii determina atat pe barbati cat si pe femei sa incerce sa isi schimbe infatisarea , pentru a fi mai aproape de ceea ce cred ei ca isi doresc ceilalti de la noi. In adancul inimii,cu totii credem ca, daca aratam intr-un anumit fel, oamenii ne vor simpatiza si mai mult, si astfel, vom fi acceptati mai usor. Multi isi schimba coportamentul, inclusiv modul cum gandesc, din dorinta de a fi acceptati de catre ceilalti.
Oamenii vor face aproape orice pentru a fi acceptati.
Majoritatea oamenilor isi traiesc viata dupa regulile altora, incercand sa multumeasca pe toata lumea si sa fie asa cum isi doersc altii. Acestora le place sa creada ca puratandu-se asa sunt doar politicosi. Asta ne spunem, nu-i asa? Dar daca analizam problema in profunzime ne dam seama ca, in realitate, este vorba despre faptul ca ne temem ca nu cumva ceilati sa nu ne placa. Daca lumea nu ne place, nu simtim ca apartinem unui grup si cu totii avem nevoie sa stim ca facem parte dintr-un anumit grup. Putem sa ne spunem ca ne e mai bine singuri, insa imediat ce avem fie si cea mai mica sansa de a fi parte dintr-un grup, o comunitate, ne grabim sa profitam de acest lucru.
Este greu sa te lupti cu ceva ce face parte din structura ta.
E normal sa ne dorim ca oamenii din jur sa ne placa, asa ca fii mai ingaduitor, nu foarte dur cu tine insuti cand te surprinzi incercand sa le faci pep lac celorlalti. Problema apare atunci cand iti este atat de teama ca e posibil sa nu fii agreat, incat iti vei altera sau compromite autenticitatea doar pentru a fi acceptat.
Logica pare sa fie una santoasa: fii ceea ce isi doresc oamenii si acestia te vor placea, te vor accepta si te vor integra in grupul lor. Pare extraordinar, numai ca lucrurile nu functioneaza chiar asa in practica.
In principiu, cu cat facem mai multe compromisuri, cu atat sunt mai slabe conexiunile noastre si cu atat mai putin simtim ca apartinem unui grup. Pe de alta parte, insa, cu cat suntem mai sinceri, cu atat legaturile noastre sunt unele mai de calitate, trainice, si cu ata mai mult simtim ca apartinem unui grup. Si, cu cat suntem mai mult noi insine, cu atat suntem mai autentici, cu atat suntem “suficient de buni”, idee care se va fixa mai mult in creierul nostru.
Fireste, exista si riscuri aferente sinceritatii sau autenticitatii, riscuri pe care trebuie sa ni le asumam. Cand le arati oamenilor cum esti tu de fapt, s-ar putea sa nu te mai placa. Este posibil chiar sa te respinga, ceea ce te poate speria. Asadar, avem de-aface practic cu cea mai mare frica a omului, aceea de a fi respins.
Dar daca oamenii te accepta asa cum esti in realitate? Daca, de fapt, te plac mai mult tocmai pentru ca esti asa?
Oricat de greu ne-ar fi, trebuie sa ne bazam mai mult pe aceasta posibilitate, ca sa nu ne blocam sis a putem merge mai departe. Este adevarat ca unii oameni pot alege sa iasa din vietile noastre, ceea ce nu inseamna decat ca ei lasa loc liber altora.
Se spune ca nu trebuie sa inceram sa ii convingem pe altii sa ne placa. Daca suntem noi insine, atunci in viata noastra vor intra persoanele potrivite, acei oameni care ne vor iubi asa cum suntem cu adevarat.