CUM SCAPI DE ALUNIȚELE CU RISC

TRIMITE PRIETENILOR

Dacă am trăi în Evul Mediu, poate că ar trebui să mai credem în mitul de a nu ne atinge de alunițe. Astăzi cancerul de piele face ravagii, deși se poate trata cu succes. Așadar, scapă de această grijă!

Știai că 75% dintre cei cu melanom malign avansat mor în primul an de la depistarea bolii? Este cel mai parșiv tip de cancer și se ascunde, de cele mai multe ori, după o banală aluniță! Nici carcinomul nu e străin de o asemenea grijă. Și asta pentru că încă mai credem în povești și amânăm vizita la medic până în ultima clipă.

CÂT DE RĂU POT FACE

E drept că majoritatea sunt inofensive. Dar termenul “aluniță” definește, de fapt, diferite leziuni reliefate pe piele, de diverse forme și culori. La persoanele tinere, alunițele problematice sunt cele maronii sau negre, medical numite nevi melancocitari. Acestea pot progresa în melanom, cancer de piele cu potențial de metastazare rapidă. La cei mai în vârstă, alunițele, în special pe zonele expuse la soare, pot fi leziuni precanceroase numite keratoze solare și chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt.

DERMATOLOGUL ALEGE TRATAMENTUL

În cazul în care specialistul va considera că o aluniță e suspectă, va decide și metoda prin care să scapi de ea fără probleme. Este o intervenție de rutină, cu riscuri minore, indiferent de metodă. Cele mai populare metode sunt pe cale chirurgicală și cea cu laserul. Dar fiecare are avantaje și dezavantaje.

CHIRURGIA E MAI SIGURĂ

Înlăturarea alunițelor se face, tradițional, chirurgical, sub anestezie locală. Principalul avantaj este că alunițele suspecte pot fi trimise pentru examen histopatologic, ceea ce noi știm drept biopsie. Chiar dacă există posibilitatea de a rămâne cu niște mici cicatrici, mai importantă este sănătatea. Căci excizia chirurgicală rămâne metoda cea mai sigură.

LASERUL AJUTĂ

Aparatura LASER este una dintre cele mai noi opțiuni de îndepărtare a alunițelor și tinde să devină preferată datorită preciziei și riscului minor de a lăsa cicatrici. Acționeaza fie prin intermediul unui fascicul luminos care țintește pigmentul din aluniță și îl distruge, fie printr-un fascicul care țintește apa din țesut, distrugând atât alunița, cât și pielea din imediata vecinătate. Rezultatul cosmetic final este superior exciziei chirurgicale sau chiuretajului și cauterizării.

LASERUL ARE DEZAVANTAJELE LUI

Principalul dezavantaj al acestei proceduri este că, din păcate, nu va exista o confirmare histopatologică a tipului de aluniță. Un alt risc îl reprezintă înlăturarea neadecvată a unei alunițe cu potențial malign sau care este, de fapt, un melanom inaparent, situație deloc rară. Și poate avea consecințe dezastruoase, cu răspândirea celulelor canceroase. Este important ca dermatologul care operează aparatura LASER să aibă experiența și cunoștințele necesare în diagnosticul clinic și dermatoscopic, înainte de a se decide tratamentul.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.