Artroza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni reumatologice. Este o boală degenerativă caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articulațiilor. Este însoțită și de o deformare a osului. Apare în zona genunchilor, șoldului, coloanei vertebrale sau a încheieturii mâinii.
Cele mai frecvente simptome ale artrozei sunt durerea și mobilitatea limitată. Anumite persoane experimentează și inflamații, sensibilitate excesivă și un sunet special atunci când mișcă zona afectată. Severitatea variază și ea. Unii bolnavi au simptome ușoare, care apar din când în când. Pe când la alții au o mare dificultate să facă față activităților zilnice din cauza acestei afecțiuni.
TIPURI DE ARTROZĂ
Coxartroza – artroza șoldului;
Gonartroza – artroza genunchiului;
Spondiloza – artroza coloanei vertebrale, care poate fi localizată la nivel cervical (sponsiloza cervicala), lombar sau toracic;
Artroza la nivelul mâinilor.
CAUZELE ARTROZEI
Ca parte a vieții de zi cu zi, încheieturile sunt supuse unui anumit nivel de uzură. De cele mai multe ori, corpul o repară singur și nu ajungi să ai nici un simptom. În cazul artrozei, cartilajul protector dintre oase se degradează foarte mult. Aceasta duce la dureri, inflamații și probleme de mișcare.
Cauzele cele mai frecvente sunt:
Sportul de performanță sau exercițiul fizic în exces practicat mai mulți ani la rând;
Accidentarea;
Alte probleme de sănătate, cum ar fi reumatismul infecțios sau guta;
Vârsta – riscul de a dezvolta artroză crește pe măsură ce îmbătrânim;
Ereditatea – persoanele care au cazuri de artroză în familie prezintă un risc mai mare de a face boală;
Obezitatea – greutatea în exces pune un stres mai mare pe articulații, mai ales pe cele de la genunchi și coapse;
Sedentarismul.
CUM O PREVII
Nu există lucruri pe care să le faci ca să previi cu siguranță artroza, dar poți să-ți crești șansele de a preîntâmpina boala. Minimalizează riscul de rănire și păstrează un stil de viață sănătos. Exercițiul fizic moderat este indicat. Evită totuți, sporturile care pun o presiune prea mare pe articulatii, cum ar fi alergarea și antrenamentul cu greutăți. În schimb, înoată, mergi cu bicicleta sau pe jos. Ar trebui să faci cel puțin două ore și jumătate de activitate fizică pe săptămână pentru a-ți păstra articulațiile sănătoase. Încearcă să-ți păstrezi o postură dreaptă și nu sta în aceeași poziție prea mult timp. Păstrează-ți greutatea normală. Persoanele supraponderale sau obeze ar trebui să slăbească.
CUM EVIȚI DURERILE
Nu face mișcări bruște sau de răsucire. Distribuie greutatea obiecteleor pe care le cari pe mai multe articulații. De exemplu, folosește un rucsac, nu o geanta pe umăr. Folosește ambele mâini atunci când ridici un obiect greu.
Când stai în picioare, menține-ți poziția dreaptă: împinge umerii înapoi și retrage abdomenul. Atunci când te așezi, rămâi cu spatele drept.
Când stai la birou, la televizor, etc., ridică-te o dată la 30 de minute. În timpul unei zile, dacă este posibil, din când în când, întinde-te și pune-ți picioarele pe un plan mai înalt decât restul corpului. Nu sta prea mult nici în pat.