De ce a crescut, in realitate,numarul de infectari la noi in tara. Explicatiile profesorului Rafila: “Aceste declaraţii sforăitoare creează confuzie şi aşa am ajuns aici”

TRIMITE PRIETENILOR

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, consideră că populaţia s-a demobilizat ca urmare a confuziei induse de Guvern, care acum câteva luni a anunţat oficial că pandemia a fost învinsă şi succesul campaniei de vaccinare.

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă şi avertizează că rata de infectare din România ar putea atinge cote alarmante în valul 4, mai exact la sfârşitul lunii septembrie, pentru că procentul de români vaccinaţi este foarte mic comparativ cu aproape toate statele europene, în jur de 30%.

„Prognozele Centrului European de Control referitoare la România arată trei chestiuni. Unu că va exista în continuare o creștere accelerată. Acea estimare de 4000 sau peste 4000 de cazuri înregistrate zilnic la sfârșitul lunii septembrie se pare că este confirmată deja de centrul European de Control al Bolilor.

Am observat acolo o discrepanță față de situația din Franța, de exemplu, procentual la numărul de cazuri înregistrate, numărul de spitalizări și numărul prognozat pentru România este mai mare. De ce?

Este foarte simplu pentru că noi avem doar jumătate din populația vaccinată în aceste țări. Noi avem undeva la 30% în timp ce alte ţări au  60%, chiar mai mult dacă discutăm de Marea Britanie, ori lucrul acesta în mod evident este preocupant.

Alexandru Rafila: „Aceste declaraţii sforăitoare creează confuzie şi aşa am ajuns aici”

Mai este o problemă legată de această capacitate de tratare şi spitalizare a pacienților COVID care în momentul de față este redusă. Adică, cu excepția spitalelor de boli infecțioase sau de pneumologie cealaltă spitale nu primesc pacienți infectați, cumva fenomenul invers.

Ori acest lucru trebuie cumva echilibrat și principalul rol al ministerului Sănătății este să găsească acest echilibru optim între evoluția pandemiei și capacitatea de acordare a asistenței medicale, dar Ministerul Sănătății mai are o datorie, din păcate, mai veche.

Apoi reducerea transmiterii pe de-o parte şi încurajarea campaniei de vaccinare pe de altă parte.

Ori, noi am avut acum trei luni de zile acele declarații sforăitoare în care s-a spus că pandemia a fost învinsă, campania de vaccinare a fost un mare succes. Lumea s-a demobilizat. Au zis că dacă totul este aşa bine de ce să ne mai vaccinăm. Ori lucrurile astea spuse de la cel mai înalt nivel al acestei țări creează în mod evident confuzie și s-a ajuns la situația în care ne găsim astăzi”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.