De ce a interzis Ceaușescu „DOMN SI DOAMNA” înlocuindu-le cu tovarăș/ tovarașă

TRIMITE PRIETENILOR

Cei care au apucat Epoca de Aur, în care la conducerea tarii se afla, „iubitul conducător” „Tovarasul Nicolae Ceaușescu”, cu siguranță isi aduc aminte ca nu foloseau deloc termenii de domn si doamna/ domnișoară. Peste tot se auzea numai tovarăș sau tovarășa, inclusiv la grădiniță sau la scoală, atunci când te adresai educatoarei sau învățătorului.

tovaras-ceusescu

Astăzi, salutăm respectuos cu „Bună ziua, domnule!” sau „Bună dimineața, doamnă”, scrie a1.ro. Ei bine, în vremea comunismului, apelativele folosite erau exclusiv „tovarăș”, „tovarăsă” sau „cetăţean”, „cetăţeancă”. Motivul?

Decizia a fost luată de Partidul Comunist, în dorința de a exprima egalitatea supremă între oamenii muncii ai Republicii Socialiste.

Astfel, pe 26 octombrie 1977, în plenara C.C. al PCR s-a hotarât adoptarea unui proiect de lege prin care li se interzicea românilor folosirea apelativelor „domnule”, „doamnă”, „domnişoară” în relaţiile de muncă şi li se impunea folosirea exclusivă a cuvintelor „tovarăş”, „tovarăşa” sau „cetăţean”, „cetăţeancă” Sursa: infoalert.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.