Dezvoltarea familiei de albina – de la ou la albina adulta

TRIMITE PRIETENILOR

Albina lucratoare
In prima zi dupa depunere,oul sta vertical in celula,a doua zi se inclina putin pentruca a treia zi sa fie complet culcat pe fundul celulei.In a treia zi de la depunere incelula, rupand foitele embrionare, eclozioneaza tanara larva. Ea seamana cu unviermisor alb stralucitor si este curbata ventral -invers decat oul. Datorita ingrijirii decatre albinele doici, larva creste timp de cinci zile in ritm accelerat, masa corpuluilarvei ocupand toata celula.In interiorul celulei larva tese o gogoasa si in ziua a 14-a de la depunerea oului seformeaza nimfa.In ziua a 21-a iese albina lucratoare.
Matca
 Matca se dezvolta din acelasi ou ca si albina lucratoare.Diferenta este ca depunereaoului de catre matca se face in celule speciale numite botci si in modul dehranire.Cand albinele se pregatesc de roire,ele construiesc botci pe margineafagurilor,botci de roire, in care matca depune oua.Cand familia ramane orfana dintr-un anumit motiv,albinele cladesc in mijloculfagurelui botci de salvare,prin modificarea celulelor de lucratoare ce contin larve maitinere de 3 zile.Aceste larve sunt hranite pana la capacirea botcilor numai cu laptisorde matca.Durata totala a dezvoltarii este de numai 16 zile la matca fata de douazci si unu dezile la lucratoare. Trebuie tinut cont de faptul ca durata dezvoltarii nu estefoarteexacta. Ea poate fi mai scurta sau mai lunga, in functie de rasele de albine si,mai ales in functie de conditiile exterioare si de conditiile de alimentatie a larvelor.Temperatura mentinuta la nivelul puietului consituie factorul esential.Tot asa cum la ecloziune lucratoarea nu si-a desavarsit dezvoltarea fiziologica, nicimatca nu este matura din punct de vedere sexual. Trec cel putin trei saptamani intredepunerea oului din care rezulta o matca si momentul in care, imperecheata, aceastainepe sa oua la randul sau.
Trantorii
 La masculi (trantori) dezvoltarea dureaza cel mai mult, in medie 24 de zile. Puietul de trantori se recunoaste in stup nu numai dupa faptul ca acesta ocupa celulele mari,dar si dupa forma deosebita a capacelelor. In loc sa fie plate, ca la albinelelucratoare, aceste sunt bombate. Puietul de trantor este deseori grupat catremarginea ramelor, spre partea lor inferioara, sau in primul cat, atunci cand matca

TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana