Diete recomandate pentru regimul alimentar in cazul diabetului zaharat

TRIMITE PRIETENILOR

Tratament doar cu dietă se poate de început, dacă nu este scădere ponderală a organismului, cetonemie, complicaţii şi boli concomitente, care se asociază cu DZ (boli supurative, afectarea ficatului, TBC, pneumonie, schimbări trofice în dereglările de circulaţie a membrelor inferioare). În acest caz e necesar de indicat dietă orientativă (de probă). După indicaţiile metodice a lui V. G. Baranov, se recomandă dieta de probă cu media calorică 2260 ccal, conţinând 116 g proteine, 136 g grăsimi şi 130g glucide. Componenţa orientativă sus indicată a dietei de probă este următoarea:

Dacă cu această dietă timp de 5-7 zile, hiperglicemia şi glucozuria scad, mai departe în lipsa hiperglicemiei şi glucozuriei în raţionamentul sus numit timp de 10-14 zile у necesar de a trece la controlul glicemiei, glucozuriei cu trecerea la adăugare în dietă fiecare 3-7 zile câte 25 g de pâine neagră sau a altor glucide, ce conţin zahăr în cantităţi echivalente (de exemplu 15 g crupe, sau 50 g cartofi). Fiacare următoare corecţie a glucidelor se poate de efectuat doar în lipsa hiperglicemiei şi glucozuriei de la corecţia precedentă. În prezenţa glucozuriei stabile şi normoglicemiei e necesar de mărit caloriile raţionului până la obţinerea masei stabile a bolnavului. În acest caz şi mai ales la majorarea masei bolnavului mai mare de normă sunt obiective unele micşorări a cantităţii de grăsimi în raţion.

La bolnavii cu exces de masă corporală, din start se recomandă de folosit o dietă de probă mai puţin calorică din contul micşorării cantităţii de grăsimi (30-40 %), ce asigură micşorarea continuă a masei bolnavului până la nivel fiziologic. De regulă, în obezitate ce depăşeşte masa normală a corpului cu 40 %, se recomandă dieta de probă, ce conţine 1800 kcal pe contul a 11,3 g proteine, 92 g grăsimi şi 120 g glucide. Componenţa orientativă na acestei diete este următoarea:

În legătură cu aceasta după determinarea finală a dietei e necesar de urmărit apariţia glucozei în urină. Tratamentul cu doar dieta nu esta destul pentru bolnav:

1. fără maxima hiperglicemiei şi glucozuriei după 5-7 zile de dietă de probă;
2. la care sub influenţa dietei de probă, necătând la micşorarea, în primul rând a conţinutului gluzei în sânge şi urină, pe viitor se observă stabilirea hiperglicemiei şi glucozuriei;
3. la care mărirea conţinutului de glucide în dietă duce la hiperglicemie şi glucozurie pe nemâncate şi în timpul zilei;
4. fără obezitate şi cu pierderea progresivă a masei ponderale, necătând la mărirea calorică a dietei.

 

Dieta numarul 1

Indicaţii de utilizare. Stabilită pentru diabet zaharat în calitate de dietă de probă, cu scop de tratament a bolnavilor, care nu au nevoie de administrarea insulinei sau administrarea ei în cantitate mică (20-30U) pentru forma uşoară şi medie de diabet. Dieta se foloseşte şi în stările alergice (reumatism, poiartrită infecţioasă nespecifică, astm bronşic, edem Quinke, urticarie ş.a.).

Scopul utilizării. Lămureşte toleranţa bolnavilor diabetici la supradozarea alimentelor, pentru alegerea dozei individuale de insulină şi altor preparate ce micşoreză nivelul glucozei, crează condiţii pentru normalizarea schimbului de glucide, parţial lipide, de proteine şi minerale, desensibilizarea organismului.

Caracteristica generală. Limitarea caloriilor în baza calculării glucidelor uşor asimilabile. Limitarea colesterolului, ridicarea conţinutului de subştanţe lipotrope şi vitamine.

Caloraj. 2300 kcal

Componenţa chimică:
– proteine – 100g
– lipide – 70g
– glucide – 300g
– sare de bucătărie – până la 12 g.

Vitamine: – tiamină şi riboflavină -4-6 g
– retinol – 3-4 g
– acid ascorbic – până la150 mg
– acid nicotinic – până la 60 mg.
Prepararea obişnuită

Regim alimentar. Alimentarea de 5-6 ori în zi cu repartizarea corectă a glucidelor (la utilizarea dietei în calitate de probă a glucidelor se repartizează egal între alimentaţii, la primirea insulinei – evidenţa dozei şi timpul administrării).

Se permite: supă de legume, ciorbă, carne şi peşte slab, lapte şi produse lactate, brânză de vaci fără grăsime, caşcaval, ouă, crupe de hrişcă, varză, vânătă, castraveţi, salată, ridiche, măcriş, fructe şi pomuşoare ce conţin puţină zaharoză (agriş), pâine neagră, ulei vegetal, ksilit, sorbit, zaharină.

Se interzice: produse bogate în glucide uşor asimilabile (zahăr, dulceaţă, mere, prăjituri ş.a.), volum mic de fructe şi legume (struguri, stafide, harbuz, pere, caise ş.a.).

Dieta numarul 2

Indicaţii de utilizare. diabet zaharat forma uşoară, uneori medie fără primirea insulinei la surplus de masă corporală (gr. I, II de obezitate).
Scopul. Normalizarea surplusului de glucoză, lipide, substanţe saline, proteine.

Caracteristica generală. Analogic dietei nr. 9 numai că se limitează caloriile în mai mare măsură.

Caloraj. 1700 kcal
Componenţa chimică:
– proteine – 100g
– lipide – 50g
– glucide – 200g
Prepararea, regimul alimentar, lipsa produselor se poate de utilizat limitat ca în dieta nr. 1.

Dieta numarul 3

Indicaţii de utilizare. diabet zaharat forma medie şi gravă în condiţiile insulinoterapiei şi mărirea efortului fizic.

Caracteristica generală. Valoarea dietei conţine proteine, lipide, glucide, minerale şi vitamine.
Caloraj. 3000-3300 kcal

Componenţa chimică:
– proteine – 120g
– lipide – 80-100g
– glucide – 400-450g
– sare de bucătărie – 15 g.

Bolnavilor cu diabet zaharat se recomandă de a întrebuinţa sucuri proaspete, îndeosebi de vişină, roşii. Căpşuni, coacăză, caise, portocale, mandarine, mere, morcov, prune, gutui, zmeură, bostan, lămâie ş.a.

Însă trebuie de remarcat că în fiecare zi bolnavul cu diabet zaharat poate întrebuinţa cantitatea necesară de glucide (nu mai mult de 40-50 g/ 24 ore),care se conţin în sucuri sub formă de monozaharide (fructoză şi glucoză). Ştiind cantitatea de glucide în produsele alimentare de calculat nu este complicat.

Un rol deosebit în alimentaţie în diabet zaharat îl are sucul de mesteacăn.

Cerinţa de bază a alimentaţiei raţionale – este corespunderea calităţii şi cantităţii alimentaţiei necesităţilor organismului. Neîndeplinirea acestei necesităţi duce la diverse maladii a alimentaţiei neadeadecvate, de exemplu obezitate şi podagră.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.