Obezitatea. Simptomele de bază manifestările si factorii principali favorizanţi.

TRIMITE PRIETENILOR

Obezitatea este o stare a omului la care masa corporală reală, este mai mare decât cea ideală cu 15 % şi mai mult. Mărirea masei corporale ideale cu 15 % se numeşte surplus de masă sau surplus de alimentaţie. Această stare induce acumularea ţesutului adipos în organism în exces. Se caracterizează printr-o dereglare considerabilă a metabolismului, îndeosebi cel lipidic, glucidic, salin.

Factorii principali favorizanţi: Obezitatea ca sindrom se poate dezvolt în urma dereglării glandelor endocrine, afecţiunilor SNC şi alţi factori. Savanţii au delimitat 6 tipuri de obezitate, dar cea mai răspândită formă, mai mult de 70 % cazuri, este obezitatea alimentară primară.
Cauzele principale – folosirea în exces a produselor cu o cantitate mare de calorii şi de micşorarea activităţii fizice, micşorarea cheltuielilor energetice în comparaţie cu energia primită cu alimentele. O importanţă mare o are predispoziţia ereditară.

Obezitate constituţional exogenă poate apărea la copilul de orice vârstă, chiar şi la sugari numindu-se paratrofie. Cel mai des obezitatea constituţională, marcat progresează după vârsta de 6 ani, îndeosebi în perioada maturizării s3xuale.

Acţiunea negativă externă (supraalimentaţie, folosirea cantităţilor excesive de glucide, dereglarea regimului alimentar – alimentarea în orele de seară, hipokinezia) contribuie la apariţia predispoziţiei geneticela obezitate, care poate fi legată ca dereglarea mecanismelor centrale şi periferice. Rolul factorului alimentar rămâne principal şi în alte tipuri de obezitate.

Simptomele de bază şi manifestările:

Obezitatea în ţările economic dezvoltate este foarte răepândită. Ea prezintă o problemă importantă nu numai că contribuie la dezvoltarea altor maladii (ateroscleroză, infarct miocardic, boală hipertonică, DZ, litiză biliară), aceste maladii duc la scăderea capacităţii de muncă în vârstă tânără. Nu se poate să nu considerăm , că aceste maladii contribuie la o predispoziţie ereditară prin urmaşi (copii, nepoţi), contribuie la scurtarea vieţii. Durata medie de viaţă în obezitate se micşoreză cu 12-15 ani.

Obezităţii în mare măsură sunt supuse femeile.

Din 100 persoane de obezitate suferă 32 bărbaţi şi 68 femei. De exemplu, II grad de obezitate se întâlneşte la bărbaţi şi femei în raport de 1:2, în acelaşi timp la persoanele cu o stare social-economică înaltă obezitatea se întâlneşte de 2-6 ori mai rar decât la persoanele cu stare social-economică mai joasă.

Obezitate exogenă (alimentară) se caracterizează prin răsoândirea uniformă a ţesutului adipos subcutanat. La progresarea obezităţii ţesutul adipos se depune preponderent în peretele abdominal şi în regiunea centurii pelviene.

Maladia survine ca rezultat al abuzului alimentar şi limitarea muncii fizice.

Obezitatea endogenă (constituţional-erditară) predispunerea genetică contribuie la apariţia timpurie a obezităţii.
Obezitate cerebrală – afectarea centrelor hipotalamice vegetative, ce controlează schimbul de lipide, poate apărea în rezultatul traumelor cranio-cerebrale, neuroinfecţii, tulburări vasculare.

Depunerea ţesutului adipos în regiunea abdomenului, pieptului, centurii pelviene. Se poate dezvolta bulemia pofta de mâncare exagarată, somnolenţă pronunţată).

Obezitate hipotiroidiană – hipofuncţia glandei tiroide conduce spre hidrofilie, pastozitatea ţesuturilor, ce se asociază cu dezvoltarea excesivă a ţesutului adipos subcutanat. Bolnavii sunt lenţi, apatici. Sunt diminuate metabolismul de bază şi de temperatură.

Obezitatea hipogenitală – funcţia glandelor sexuale e diminuată. Este observată în perioada de adolescenţă şi tinereţe, la femeile tinere după procesele inflamatorii, care au ca consecinţă hipofuncţia ovarelor, la femeile în vârstă, în perioada climacterică, la bărbaţi de 50 ani în perioada de involuţie a vârstei. Ţesutul adipos se depune preponderent în regiunea bazinului, burţii, pieptului.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.