Fragii sunt cele mai timpurii fructe de pădure ce pot fi găsite în crângurile însorite. Parfumaţii fragi, apreciaţi pentru aroma plăcută şi gustul deosebit, au şi numeroase beneficii terapeutice.
Apreciați pentru gustul intens și aromat, dar mai ales pentru numeroasele proprietăți medicinale, fragii reprezintă un deliciu pentru iubitorii fructelor de pădure. Căpșunii de pădure, așa cum mai sunt denumiți, cresc în toată țara, în zone defrișate, poieni, tufișuri, pe pajiști etc. Aceștia nu sunt pretențioși în ceea ce privește condițiile de mediu, fiind deosebit de rezistenți la temperaturi scăzute sau secetă. Așadar, fragii pot fi cultivați cu ușurință în orice grădină.
Dacă îți plac aceste fructe, te poți bucura de prezența lor în propria grădină, și le poți consuma proaspete sau sub formă de gem, sirop, dulceață sau prăjituri.
Fragii au acţiune astringentă, antidiareică, diuretică. O cură cu fragi proaspeţi este extrem de benefică dacă suferiţi de colesterol ridicat, anemie, gută, reumatism, astenie, constipaţie, febră, boli renale, circulatorii, hipertensiune arterială, ateroscleroză.
Cura durează între şapte şi zece zile, timp în care consumaţi 300-400 de grame de fructe pe parcursul întregii zile. Micul dejun va fi constituit din 150 de grame de fragi. Între mesele principale şi consumul acestor fructe trebuie să existe un interval de două-trei ore. Cura se poate repeta după zece zile de pauză.
De asemenea, fragii sunt indicaţi în diabet, în boli hepatobiliare – ajută în hepatită cronică, ciroză, la regenerarea celulei hepatice, drenarea bilei – afecţiuni ale pielii (acnee, dermatite, alergii) şi tonifică sistemul nervos.
Pentru curăţarea organismului este indicată o cură cu suc de fragi, proaspăt preparat prin zdrobirea fructelor cu o furculiţă. Pasta se pune într-un tifon şi se presează până iese toată zeama. Se bea un pahar cu suc pe stomacul gol, cu 15-20 de minute înainte de micul dejun, timp de zece zile.
Din frunze şi fructe de fragi se poate face un ceai recomandat în tratamentul hemoroizilor şi litiazelor. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă cu fructe şi frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute. Se beau trei căni cu ceai pe zi.
Stimulează sistemului imunitar – Datorită conținutului generos de vitamina C, consumul de fragi îți poate ajuta imunitatea și poate preveni deficiența de vitamina C.
Reglează presiunea sanguină – Fragii contribuie la protejarea sistemului cardiovascular și la menținerea unei tensiuni arteriale normale datorită nivelului moderat de potasiu.
Previne îmbătrânirea – Fragii sunt de mare ajutor în lupta contra îmbătrânirii, deoarece conțin agenți naturli ce curăță pielea și accelelează procesul de vindecare în cazul rănilor sau urmelor cauzate de acnee. Acțiunea fragilor poate fi locală, prin aplicarea acestora direct pe zonele cu riduri sau pete inestetice.
Protejează ficatul – Consumul de fragi este recomandat pentru cei cu afecțiuni ale ficatului, întrucât stimulează funcția hepatică și contribuie la vindecarea acestuia.
Îmbunătățește digestia – Frunzele de fragi sunt recunoscute pentru tratarea problemelor ce țin de aparatul digestiv, astfel că acestea pot fi utilizate pentru tratarea unor afecțiuni precum nivelul ridicat de aciditate, greață, constipație sau diaree.
Luptă contra diabetului – Fragii au un nivel scăzut de carbohidrați și sunt bogați în cmpuși antioxidanți, ceea ce ajută la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge. Prin urmare, aceste fructe sunt ideale pentru cei cu risc de diabet sau cei care suferă deja această boală.
Menține organismul hidratat – Fructele acestei plante au un conțint ridicat de apă, ceea ce ajută la hidratarea organismului și creșterea nivelului de energie.
Previne cancerul și alte boli cronice – Fragii conțin o gamă largă de substanțe ce au capacitatea de a căuta și neutraliza radicalii liberi, responsabili de apariția numeroaselor forme de cancer. De asemenea, aceste fructe te protejează și de apariția bolilor cronice.