Teama de a se îndrăgosti poate fi copleșitoare pentru unii oameni, pentru că se gândesc să nu fie răniți, trădați sau să-și piardă independența.
Caracteristicile filofobiei pun în evidență un tip specific de fobie. Cea a dezvoltării oricărui tip de conexiune emoțională cu o persoană.
Sunt oameni care subliniază că în spatele acestui comportament se pot afla un istoric de violență la domiciliu, amprenta divorțului parental etc.
Cu toate acestea, realitatea ne dovedește că nu există o explicație clară și precisă. Dacă pentru unele persoane a fi îndrăgostit de cineva înseamnă a trăi cu intensitate sentimente nemaipomenite, pentru alții înseamnă ceva înspăimântător.
Deși unii cred că acest tip de fobie ar putea fi rezultatul societății actuale, în realitate, tulburarea anxioasă a existat dintotdeauna.
De exemplu, Elisabeta I a Angliei, cunoscută sub numele de Regina Fecioară, este adesea considerată una dintre cele mai cunoscute personalități care a suferit de filofobie.
Se spune că refuzul său de a se căsători poate fi “consecința” a ceea ce s-a întâmplat cu mama sa. Anne Boleyn a fost executată de tatăl ei, regele Henric al VIII-lea, pentru că s-a îndrăgostit de un alt bărbat.
De acum încolo, știm că însăși Elisabeta I a Angliei a ajuns să aibă mulți iubiți. Dar, după cum ea însăși a explicat, a preferat să excludă dragostea vieții sale. Și a decis să nu se căsătorească niciodată. Nu-și putea imagina viața unită cu o altă persoană.
Filofobia i-a marcat domnia în același mod în care această fobie afectează viața de zi cu zi a multor oameni.
Această tulburare anxioasă apare în moduri diferite. Nu există două cazuri identice și nici un model care să permită stabilirea unui diagnostic simplu. De fapt, dacă am căuta o astfel de afecțiune în Manualul de diagnostic al tulburărilor mintale, am vedea că apare pur și simplu ca o fobie socială.
Experți în domeniu, precum Dr. Scott Dehorty, din cadrul Delphi Behavioral Health Group din Maryland, ne spun că filofobia apare atât la bărbați, cât și la femei. Nu există factori biologici sau genetici care să o explice, dar apare adesea pur și simplu din cauza unei relații deficitare cu un fost partener.
De acolo vine frica, teama că același lucru se întâmplă, adică să suferi din nou, să fii rănit.
Treptat frica devine fobie și, după cum știm, odată cu apariția unei fobii pot apărea alte probleme precum tulburări de anxietate, depresie, izolare socială, consum de droguri etc.
Un tratament pentru persoanele care prezintă caracteristicile filofobiei menționate anterior variază adesea considerabil. Uneori, și în funcție de intensitatea fobiei, trebuie doar să-și schimbe stilul de viață.
Mai ales dacă persoana suferă deja de izolare socială, depresie, anxietate crescută etc.
Prin urmare, abordări precum terapia cognitiv-comportamentală sunt adesea foarte utile. Va ajuta să identificăm temerile, să schimbăm gândurile, credințele și reacțiile negative legate de originea fobiei.
În orice caz, există tratament și dacă există un angajament ferm din partea pacientului, se poate observa o îmbunătățire clară.
Filofobia poate dispărea pentru a face loc unei calități mai bune în relațiile noastre.