Fostii Parlamentari a depus o solicitare la Avocatul Poporului prin care solicita sa atace la CCR legea prin care au fost desfiintate pensiile

TRIMITE PRIETENILOR

Asociatia Fostilor Parlamentari a depus o solicitare la Avocatul Poporului prin care solicita sa atace la CCR legea prin care au fost desfiintate pensiile speciale ale fostilor deputati si senatori.

Asociatia Fostilor Parlamentari considera ca pensiile lor speciale sunt o „masura compensatorie” identica cu cea prevazuta in Statutul magistratilor. Ei sustin ca trebuie sa beneficieze de pensii speciale, la fel ca magistratii care „aplica legea”, pentru ca ei „au creat legea”. Ei mai sustin ca taierea pensiilor speciale „arunca in derizoriu activitatea legislativa a parlamentarilor”.

Mai mult, fosti parlamentari se declara indignati ca veniturile lor sunt considerate „pensii speciale”, sustinand ca este vorba de o manipulare menita sa creeze „inversunare si dezbinare in randul categoriilor de pensionari”.

 

Asociatia Fostilor Parlamentari a fost infiintata in 2009. La data infiintarii avea noua membri, fosti parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM si PC. Presedinte al asociatiei este Vasile Radulescu, fost deputat PSD.

In acest moment sunt aproximativ 800 de fosti senatori si deputati care primesc pensii speciale in valoare de zece milioane de euro pe an. Pensia speciala medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe luna. 

In aprilie 2015, 200 de parlamentari ai PSD au semnat un proiect de lege prin care urmau sa fie reintroduse pensiile speciale pentru parlamentari. Legea a fost adoptata apoi in 15 decembrie si promulgata de presedintele tarii pe 23 decembrie.

Pensiile speciale pentru parlamentari si pentru alte categorii de demnitari fusesera taiate anterior de catre Guvernul Boc. Pe 29 aprilie 2015, trei deputati PSD (Duvaz, Stanciu Anghel si Petre Daea) au depus un proiect de lege „pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor”.

Proiectul era sustinut de peste 200 de semnaturi ale parlamentarilor PSD. La pozitia 75 apare si semnatura actualului presedinte al PSD, Marcel Ciolacu.

In expunerea de motive, cei 200 de parlamentari PSD, printre care se afla si Ciolacu, afirmau ca este nevoie de pensii speciale pentru ca deputatii si senatorii au „un grad sporit de responsabilitate”, astfel incat pensia speciala este o „necesitate”.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.