Singurii pensionari care au renunțat la pensia specială sunt doi vechi țărăniști: Gavril Dejeu și Liviu Petrina

TRIMITE PRIETENILOR

Eliminarea pensiilor speciale a devenit o prioritate a societății românești și, după alegerile din decembrie 2020, chiar a majorității parlamentare. O lege în acest sens deja a fost votată, iar ea vizează eliminarea pensiilor parlamentare, un privilegiu revoltător introdus de PSD în 2015.

În ultimul an au existat însă și doi beneficiari de pensii speciale care n-au așteptat vreo lege, ci au renunțat din proprie inițiativă la acest privilegiu: Gavril Dejeu (88 de ani) și Liviu Petrina (81 de ani). Primul avea pensie parlamentară, celălalt pensie diplomatică.

Amândoi au fost fruntași ai PNȚCD în anii ’90, când partidul condus succesiv de Corneliu Coposu și de Ion Diaconescu reprezenta o forță politică și un reper moral în România.

Cronologic, primul personaj politic care a renunțat la pensia specială a fost Liviu Petrina, fost secretar general al PNȚCD (în 1990, în echipă cu fostul deținut politic Corneliu Coposu) și actual președinte executiv al Partidului Corectei Guvernări (în tandem cu fostul deținut politic Ion Varlam).

Liviu Petrina a renunțat de doi ani

Plecat din PNȚCD după ce acesta a fost capturat de impostorul Aurelian Pavelescu, Liviu Petrina a fondat o nouă grupare politică: Partidul Corectei Guvernări (PCG). Una dintre prevederile din Programul Politic al PCG este eliminarea pensiilor speciale.

Domnul Petrina, președinte executiv la PCG, a început cu exemplul personal: a renunțat, oficial, la pensia specială de diplomat, care la momentul respectiv (1 februarie 2019) se ridica la 6.213 lei. Ca să nu rămână doar o intenție, Liviu Petrina a făcut o declarație notarială în acest sens, pe care a depus-o apoi la Casa de Pensii.

Renunțarea la pensia specială se înscrie în linia moralei creștine pe care fondatorii PCG vor s-o imprime în activitatea lor politică. Motivele explicite ale acestui gest sunt cuprinse în declarația notarială semnată de Liviu Petrina (pe care o redăm cu protejarea datelor personale).

Gavril Dejeu a renunțat de la începutul acestui an

La începutul acestui an, Gavril Dejeu, fost ministru de Interne în două guverne ale Conveției Democrate – Guvernul Ciorbea (1996-1998) și Guvernul Radu Vasile (1998-1999) -, a trimis o adresă oficială Camerei Deputaților prin care renunța „irevocabil” la pensia specială de fost parlamentar.

Gavril Dejeu, care trăiește în Sibiu, a avut două mandate de deputat din partea PNȚCD: 1992-1996 și 1996-2000. „Indemnizația pentru limită de vârstă”, cum este numită oficial pensia specială a parlamentarilor, atinge aproape 10.000 de lei (circa 2.000 de euro) pe lună în cazul celor cu două mandate complete.

Gavril Dejeu a fost primul fost parlamentar, aflat în pensie, care a renunțat la acest privilegiu oferit de legea impusă de „regimul Dragnea”.

Declarația notarială a lui Liviu Petrina

„Subsemnatul Liviu PETRINA,

Pensionat prin Decizia nr. 112195 şi în conformitate cu Legea nr. 216/21.07.2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului Diplomatic şi Consular al României,

Având în vedere dezordinea ce există în sistemul de pensii din România,

Răspunzând cerinţei majorităţii cetăţenilor României de a se elimina pensiile speciale,

În respect faţă de prevederea –„Susţinem eliminarea pensiilor nelegitime (speciale etc.)”– din Programul Politic al Partidului Corectei Guvernări, Partid înscris în Registrul Partidelor la 1 Februarie 2019, al cărui Co-Fondator şi Preşedinte Executiv sunt în prezent,

Declar că renunţ la pensia specială deţinută ca urmare a faptului că am lucrat în Ministerul Afacerilor Externe între anii 1963 şi 1986, de unde am fost eliminat politic cu trei ani înainte de Revoluţia din Decembrie 1989.

Menţionez că pensia specială a fost de 6.219 lei.

Renunţarea mea la pensia speciala este valabilă începând cu 1 Februarie 2019.

În vederea renunţării, voi depune imediat o Cerere la Casa de Pensii a Judeţului Ilfov, însoţită de prezenta Declaraţie notarială.

Notă:

La 06.02.2019, Declaraţia a fost legalizată la Notar.

La 07.02.2019, Cererea şi Declaraţia au fost depuse la Casa de Pensii.”

Adresa lui Gavril Dejeu către Camera Deputaților

„Subsemnatul Dejeu Gavril, domiciliat în municipiul Sibiu (…), CNP (…), fost deputat în legislaturile 1993-1996 și 1997-2000,

Rog prin prezenta să luați act de faptul că începând cu data de 1 ianuarie 2021, RENUNȚ irevocabil la indemnizația pentru limită de vârstă acordată de Camera Deputaților.

Această cerere este motivată de decizia necorespunzătoare adoptată de CCR la data de 15 decembrie 2020 cu referire la pensiile și indemnizațiile speciale. Discriminatorie nu este încercarea de echilibrare echitabilă a plăților din bugetul statului, ci discriminatorii sunt dispozițiile normative în temeiul cărora s-au operat aceste dezechilibre la nivel social.”

Sursa: Ziaristii.com


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.