Gazprom a vândut României gaze la un preț cu 60% mai ridicat decât cel solicitat celorlalte state europene

TRIMITE PRIETENILOR

România a achitat în 2020 pe gazul importat de la Gazprom cel mai ridicat preț din UE, cu aproape 60% peste media statelor europene din regiune. Principala explicație ar putea fi aceea că România, spre deosebire de celelalte state europene, nu are semnat un contract de furnizare pe termen lung cu Gazprom și importă gaze doar când producția internă nu acoperă consumul, în principal iarna. CITEȘTE ȘI FOTO Soluție inovatoare pentru toți șoferii cu probleme pe traseu.

În mai puțin de 5 minute ai soluția Prețul mediu plătit de România pentru gazele importate de la Gazprom, prețul la intrarea în țară, a fost, potrivit unui raport al Directoratului pentru Energie al Comisiei Europene analizat de Profit.ro, de 16,75 euro/MWh, cu peste 6 euro/MWh mai ridicat decât media celorlalte state europene care au semnate contracte direct cu Gazprom și nu beneficiază de un preț de hub. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Inisder Un MWh importat de companiile autohtone de la Gazprom a fost cu aproape 5 euro mai scump decât cel livrat de gigantul rus firmelor italiene, care au plătit cel de-al doilea preț ca mărime pentru gazele furnizate de ruși (12 euro/MWh).

Comparativ, vecinii maghiari au achitat în 2020 un preț mediu cu 6,3 euro/MWh mai redus, iar cei bulgari cu 5 euro/MWh mai mic decât cel achitat de furnizorii români. În 2019, bulgarii ocupau primul loc în acest top, plătind 23 euro/MWh către Gazprom (și către operatorii de transport ai statelor prin care tranzita gazul rusesc, cei din Ucraina și cei din România), cu aproape un euro peste prețul achitat de companiile din România. În 2020, după construirea TurkStream și mutarea tranzitului gazului rusesc pentru statele balcanice pe această rută, prețul perceput de Gazprom bulgarilor s-a înjumătățit, ajungând la 11,76 euro/MWh, în timp ce cel solicitat firmelor românești s-a diminuat doar cu 5,5 euro/MWh sau cu o pătrime, de la 22,2 euro/MWh la 16,75 euro/MWh.

România a plătit prețuri extrem de ridicate pentru gazul rusesc în primele două trimestre ale anului trecut, probabil și ca urmare a scăderii cererii europene, în partea a doua a anului ecartul dintre prețul achitat de companiile românești și cele europene diminuându-se considerabil.

Sursa: Profit.ro 


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.
Enable Notifications    OK No thanks