Gheorghe Mărmureanu, despre mișcarea seismică din Gorj. Când se va produce un cutremur comparabil cu cel din 1977

TRIMITE PRIETENILOR

Cutremurul care s-a produs în județul Gorj nu este de natură să stârnească îngrijorare în rândul seismologilor. Directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a făcut o serie de comentarii cu privire la acest subiect. El a precizat că un viitor cutremur major se va produce în România în jurul anului 2040. Seismele din Oltenia nu exercită influență asupra zonei seismice Vrancea, cea mai importantă din România.

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizică a Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, susține că un viitor curemur major se va produce în România abia în 2040. Reputatul seismolog a precizat că seismul de 5,2 grade produs luni în Oltenia nu va influența activitate din zona Vrancea, cea mai importantă.

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că astfel de mișcări, precum cea din Gorj s-au produs și înainte de 4 martie 1977. El a precizat că nu sunt motive de îngrijorare în acest moment din cauza acestui cutremur.
Gheorghe Mărmureanu
„Au mai fost cutremure în zona asta, a fost chiar înainte de 4 martie. Nu au cum să influențeze tectonica generală a acelei zone geografice, dacă discutăm de Oltenia și Muntenia. Niciodată nu s-a întâmplat ca asemenea cutremure să influențeze cutremure mai mari. Asta vă spun sigur. Nu e un cutremur mare. Pentru România discutăm despre cutremure puternice la peste 7”, a explicat seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit spuselor sale, în acest moment nu sunt motive de îngrijorare. El a arătat că abia în jurul anului 2040 s-ar putea produce un cutremur major – de peste 7 grade, în România.

„Nu ar trebui să existe îngrijorare. Trebuie să rămânem liniștiți până în 2040. Vrancea e zona tectonică importantă pentru România”, a subliniat Gheorghe Mărmureanu, conform B1.Tv.

Când va avea loc un cutremur major în România

În urmă cu câtva timp, seismologul a estimat că un curemur major va avea loc în România, undeva în jurul anului 2040. El a arătat că acest seism va avea o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, iar efectele sale vor fi foarte puternice.

„Va fi un cutremur în jurul anului 2040 cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri.

Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu în urmă cu câteva luni.

Cutremur de 5,2 grade în Gorj

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade s-a produs în zona Olteniei, în județul Gorj, dar fără să provoace pagube materiale.

„În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km”, a transmis INFP.

Sursa citată a precizat că seismul s-a produs la 102 km SV de Sibiu, 107 km NV de Craiova, 137 km V de Pitesti, 166 km E de Timisoara, 179 km S de Cluj-Napoca, 183 km SE de Arad, 196 km V de Brasov, 218 km E de Belgrade, 222 km E de Zemun, 224 km V de Ploiesti.

Seismul din Gorj a avut și o replică, de mai mică intensitate, de 3.00.

„În ziua de 13.02.2023, 17:21:14 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.0, la adâncimea de 15 km”, a transmis INFP.

Cutremurul s-a produs la 109 km SV de Sibiu, 111 km NV de Craiova, 146 km V de Pitești, 157 km SE de Timișoara, 176 km SE de Arad, 181 km S de Cluj-Napoca, 206 km V de Brașov, 208 km E de Belgrad, 213 km E de Zemun, 225 km NE de Niș.

Sursa: Express.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.