Grupa sanguină care ar putea fi IMUNĂ la noul virus. Ce s-a descoperit în laborator

TRIMITE PRIETENILOR

Potrivit unui studiu al cercetătorilor chinezi, publicat pe site-ul MedRxiv şi citat de Le Figaro, grupa sanguină ar putea avea o influenţă asupra rezistenţei organismului nostru la coro.navirus.

Cercetătorii au studiat distribuirea grupelor sanguine la 2173 de pacienţi in.fectaţi cu coro.navirus, de la trei spitale din Wuhan și Shenzhen, făcând o comparație cu grupele sanguine ale persoanelor ne.contaminate.

Aceștia au ajuns la concluzia că grupa sanguină A este asociată cu un risc mai ridicat de a contracta CO.VID-19 decât celelalte grupe, în timp ce grupa 0 este asociată celui mai mic risc.

“Nu este surprinzător. În 2005, un studiu al unei echipe din Hong Kong arăta că oamenii cu grupa sanguine 0 sunt mai puţin sensibili la S.ars (alt coro.navirus) decât alte grupe sanguine.

„În această privinţă cele două virusuri se aseamănă enorm”, a spus Jacques Le Pendu, director de cercetare la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Nantes.

În anul 2008, Le Pendu a coordonat teza lui Patrice Guillon privitoare la rolul grupelor sanguine în transmiterea viru.surilor precum Sars.

Această rezistenţă variabilă ar fi determinată de anti.corpi, glicoproteine folosite de sistemul imunitar pentru detectarea şi neutralizarea agenţilor patogeni.

Astfel că o persoană cu grupa sanguină A are antigene A şi dezvoltă în primele luni de viaţă anticorpi anti-B, iar cele cu grupa sanguină B dezvoltă anticorpi anti-A, cele cu grupa 0 dezvoltă anticorpi anti-A şi anti-B, iar cele cu grupa AB nu au niciun anticorp.

Spre exemplu, în Franţa, 44 la sută din populaţie are grupa sanguină A, 42 la sută grupa 0, 10 la sută grupa B şi 4 la sută AB.

Jacques Le Pendu a mai precizat că vi.rusul are un sistem care poartă glicoproteinele ce recunosc receptorul celulei ţintă şi se fixează de acesta.

Glicoproteinele pentru vir.usul S.ars din 2003 şi pentru Sa.rs-C.ov-2 sunt foarte apropiate şi recunosc acelaşi receptor, adică enzima ACE2. Grupele sanguine intervin prin faptul că antigenele grupelor sanguine A şi B s-au manifestat asupra celulelor care sunt ţinta specifică a viru.sului.

Cel din urmă va fi multiplicat de celulă şi va purta astfel aceeaşi etichetă ca aceasta. Adică, dacă o celulă infec.tată de vi.rus va avea marca grupa sanguină A, vir.usul o va avea şi el.

“Dacă vine de la o persoană cu grupa sanguină A sau B către o persoană cu grupa 0, viru.sul va fi contracarat de anticorpi anti-A şi anti-B care îl vor neutraliza şi îl vor împiedica să se ataşeze de receptorul celulei ţintă.

Cel puţin asta am arătat în cazul S.ars, în 2003”, a adăugat Le Pendu. Persoanele cu grupa sanguină 0 sunt ”va.ccinate natural” prin prezenţa anticorpilor anti-A şi B, excepție făcând situaţia în care sunt contaminate de o persoană cu grupa 0.

“Acestea nu sunt decât ipoteze care trebuie să fie demonstrate pentru Co.vid-19”, a mai precizat cercetătorul.

“Dezvoltăm anti.corpi antigrupe A şi B în primele luni de viaţă. Ar fi interesant ca în viitor să facem astfel încât toată lumea să aibă nivelul de anticorpi ridicat, un mijloc natural de apărare pe care îl putem întări pentru a lu.pta cu un virus.

Evident, acesta nu ar fi niciodată la fel de eficient ca un vaccin, dar astfel s-ar putea încetini o epidemie”, a mai explicat Le Pendu.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.