Guvernul vrea să MAJOREZE vârsta de pensionare și să ELIMINE pensionarea anticipată. Cotizezi mai mult, te pensionezi mai târziu

TRIMITE PRIETENILOR

Guvernul vrea să majoreze vârsta de pensionare pentru a echilibra bugetul fondului de pensii, Executivul asumându-și acest lucru în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Angajații vor ieși la pensie mai târziu și vor cotiza pentru o perioada mai lungă de timp CAS. De asemenea, guvernul mai vrea să elimine și pensionarea anticipată, potrivit Alba24ro.

Documentul Guvernului ( engleză) poate fi descărcat de AICI: Document-reforme-PNRR

Vârstă standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
Pentru bărbați, vârstă standard de pensionare este de 65 de ani.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

„O palmă dată românilor”

„Majorarea vârstei de pensionare, asumată prin PNRR este o palmă dată oamenilor care au muncit o viață, au plătit CAS și nu au beneficiat de legi speciale. Nu, acești oameni au respectat principiul contributivității.

Să presupunem că vârstă de pensionare se va ridică la 68 sau 69 de ani, în cazul bărbaților, și la 65 de ani, în cazul femeilor, iar speranța de viață va fi nu de 75 de ani, că în prezent, ci de 77 de ani.

Cei care au trăit doar cu salariul minim vor primi o pensie derizorie, minimă, deși au plătit în decursul anilor sume de ordinul sutelor de mii de lei la buget”, este de părere analistul economic Claudiu Vută, care semnează un material în E-Project preluat de ziare.com


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.