Iata cum se fac reforme adevarate in Justitie! Judecatorii demisioneaza pe capete in Moldova. Maia Sandu: „Isi fac griji sa nu vina procurorul sa-i intrebe de unde si-au adunat averile”

TRIMITE PRIETENILOR

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunta ca valul de demisii inregistrat in ultima perioada din partea judecatorilor este motivat de teama de a nu da socoteala pentru averile lor. „Isi fac griji sa nu vina procurorul sa-i intrebe de unde si-au adunat averile”, a subliniat Maia Sandu.

„Eu cred ca o mare parte dintre cei care pleaca din sistem isi fac griji pentru procedura de evaluare sau unii poate isi fac griji sa nu vina procurorul sa-i intrebe de unde si-au adunat averile si daca aceste averi sunt impunatoare. Cam asa s-au intamplat lucrurile in toate tarile, inclusiv si in Romania, chiar daca ei au avut un altfel de proces. Si acolo au fost oameni care au plecat din sistem, au fost oameni carora li s-au oferit pensii mai bune ca sa plece din sistem. Ei nu au aplicat procedura de evaluare externa extraordinara. Aceasta este o experienta mai recenta care se foloseste in tarile din regiune, dar cam asa au inceput schimbarile in mai multe tari”, a declarat Maia Sandu la TVR Moldova.

Ea a mentionat ca una dintre prioritatile guvernarii este de a face curatenie in sistemul judecatoresc, inclusiv in randul procurorilor.

„Probabil ca in urmatoarea perioada judecatorii si procurorii din Republica Moldova vor fi supusi unei evaluari externe pentru a avea un sistem mai curat. Cei care sunt vizati in anchete sunt oameni cu probleme de integritate. In mare parte, ceea ce citim despre judecatori si tot felul de functionari care si-au adunat averi ilegale denota ca s-au pornit lucrurile”, a explicat Maia Sandu.

In ultimele zile, sase judecatori au demisionat din functii. In sedinta extraordinara de luni, 29 noiembrie, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererile de demisie a cinci magistrati: Eduard Ratoi de la Curtea de Apel Balti, Boris Birca de la Curtea de Apel Chisinau, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chisinau, Andrei Niculcea de la Judecatoria Chisinau si Dumitru Gherasim de la Judecatoria Balti. Marti, 30 noiembrie, CSM a aprobat si cererea de demisie a judecatorului Curtii de Apel Chisinau (CA) Igor Manascurta.

Magistratii nu au oferit detalii despre motivele plecarii din sistem. In unele cereri de demisie, acestia au mentionat ca demisioneaza „din propria initiativa”. 

Surse din sistemul judecatoresc au declarat pentru Ziarul de Garda ca unii magistrati demisioneaza din motiv ca se tem de procedura de evaluare a activitatii.

„Textual, nimeni nu invoca careva decizii, judecatorii depun cereri si spun ca demisioneaza din motive personale, dar din cate am observat este o nesiguranta in ziua de maine referitor la sistem. Unii se tem de evaluarea externa, unii sunt obositi si, de asemenea, se gandesc ca vor fi careva modificari in legislatia privind pensia, indemnizatia, pe care o primeste fiecare judecator la demisie. Aceasta nesiguranta ii face pe unii sa demisioneze. Judecatorul onest nu are ce sta cu frica. Un judecator corect trebuie sa-si exercite atributiile”, au declarat sursele.

Pe 15 noiembrie, Ministerul Justitiei (MJ) a publicat proiectul privind evaluarea extraordinara a judecatorilor si procurorilor. Astfel, potrivit MJ, evaluarea externa (extraordinara) este propusa sa aiba loc prin crearea unei misiuni internationale de monitorizare (MIM), a Comisiei de evaluare (CE), formata din patru Colegii de Evaluare (CEL), precum si a Colegiului special de Apel (CSA). Detalii aici.

Misiunea internationala de monitorizare (MIM) se propune de a fi formata din 7 membri, nominalizati de partenerii internationali (5 membri) si societatea civila (2 membri). Scopul principal al activitatii MIM este de a sprijini activitatea Comisiei de Evaluare (CE), inclusiv prin selectarea membrilor CE si ai Colegiului special de Apel (CSA), sprijinirea in motivarea deciziilor CE, contestarea deciziilor CE si ale CSM si CSP cu privire la deciziile legate de cariera judecatorilor si procurorilor.

Evaluarea performantelor si activitatii procurorilor si judecatorilor, cu participarea unei comisii externe, este masura prin care Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) a anuntat ca vrea sa curete justitia.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.