Incurajam lenea. Deputații au votat majorarea ajutoarelor sociale! Creștere de la 500 la 1.200 de lei!

TRIMITE PRIETENILOR

Parlamentul a votat marți – 13 octombrie, majorarea cu 140% a indicelui în funcție de care se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale. În urma acestei majorări a indicelui, principalele ajutoare sociale se vor mări substanțial.

Astfel, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 164 de voturi pentru, 91 de voturi contra și 5 abțineri, un proiect de lege care prevede că valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual, de la 500 de lei până la atingerea valorii de 1.200 de lei.

„Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei,  la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei, la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică anual, prin Legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/ an anterior”, se arată în proiectul de lege.

În baza indicatorului social de referință (ISR), majorat marți, se calculează, printre altele: indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap, alocația pentru susținerea familiei, alocația de plasament pentru copii, prima de inserție pentru, absolvenții care se angajează, subvenția de la stat pentru angajatorii care primește șomeri, ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap

Creşterea va avea loc etapizat, parlamentarii stabilind că „valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”.

Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă va fi modificată anual, prin legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior, mai prevede proiectul adoptat. „Raportarea prestaţiilor sociale la ISR şi plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, protecţia socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară şi insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creşterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, arată iniţiatorii proiectului de lege.

Ei mai susţin că pandemia de C0vid-19  riscă să excludă de pe piaţa muncii şi să sărăcească zeci, chiar sute de mii de persoane care, până recent, aveau un loc de muncă, transformându-i în şomeri, iar apoi în beneficiari de ajutoare sociale. „Este o ocazie de a regândi şi de a reaşeza sistemul de protecţie socială pe alte fundamente, mult mai echitabile si mai incluzive”, arată aceştia.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.