ÎPS Teodosie, despre bugetul alocat cultelor: „Biserica a cedat averile către stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ispitele celor care vor să braveze”

TRIMITE PRIETENILOR

Guvernul României intenţionează ca în 2021 să aloce mai puţini bani cultelor religioase pentru întreţinerea, construirea sau reabilitarea clădirilor de cult. În schimb, bugetul alocat pentru salarizarea clericilor va creşte puţin.

Suma alocată pentru susţinerea cultelor religioase, în acest an, va fi de numai 28 milioane lei, cu aproape 89% mai puţin decât execuţia preliminată pe anul trecut când finanţarea acordată de stat în acest scop a fost de 249 milioane de lei. Contribuţia statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36%, anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. Prezent într-o emisiune la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie a vorbit despre bugetul diminuat pe care cultele îl vor primi anul acesta.

„Deocamdată sunt zvonuri. Orice e posibil. Un lucru nefiresc, asta pot să spun, pentru că Biserica are o misiune foarte importantă. Cum să tai de la cei care fac această misiune, că să ţină poporul în demnitate, cu conştiinţă trează, cum tocmai aceasta? Noi avem şi o explicaţie foarte limpede: Biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ţările din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decât dau creştinii ortodocşi la noi în ţară. Noi ne legăm de asta. Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica. Foarte rău, acelea (clădirile cultelor n.red.) nu trebuie întreţinute?”, spune Teodosie.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.