Joe Biden anunţă un ajutor militar fără precedent pentru Ucraina, de aproape un miliard de dolari. SUA trimit la Kiev inclusiv drone şi sisteme antiaeriene

TRIMITE PRIETENILOR

Preşedintele american Joe Biden a confirmat miercuri trimiterea unui ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include drone şi sisteme antiaeriene.

La cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat miercuri Congresului SUA prin videoconferinţă, „vom ajuta Ucraina să se doteze cu sisteme de apărare antiaeriană suplimentare şi cu o rază mai lungă de acţiune”, a spus Joe Biden într-o scurtă alocuţiune.

Sistemele de apărare antiaeriană „vor garanta că armata ucraineană poate continua să oprească avioanele şi elicopterele care îi atacă populaţia”, a declarat liderul de la Casa Albă, precizând că noul ajutor cuprinde şi drone. Prin noul pachet, suma totală alocată într-o săptămână pentru a sprijini armata ucraineană în faţa invaziei ruse ajunge la valoarea „fără precedent” de un miliard de dolari, potrivit lui Biden.

Sunt transferuri directe de echipament de la Departamentul nostru către forţele militare ucrainene pentru a lupta împotriva acestei invazii. Mulţumesc Congresului pentru că a aprobat aceste fonduri. Noul pachet va oferi asistenţă fără precedent Ucrainei, include 800 de sisteme antiaeriene pentru a ne asigura militarii ucraineni pot continua să oprească avioanele şi elicopterele care le atacă poporul şi pentru a apăra spaţiul aerian ucrainean. Şi pentru a răspunde cererii preşedintelui Zelensky, am identificat echipamente de apărare antiaeriană cu rază lungă acţiune„, a anunţat Biden.

Acesta a precizat că noul pachet de ajutoare include 9000  sisteme portabile de lansare a unor rachete antitanc, de înaltă precizie, pe care deja ucrainenii le-au utilizat cu succes pentru a distruge tancurile şi blindatele. Ucraina va primit 7000 de arme mici- puşti, mitralieze, lansatoare de grenade -, precum şi drone.

Joe Biden a menţionat sprijinul aliaţilor şi al partenerilor SUA în acordarea ajutorului Ucrainei. „Voi fi onest cu dvs: aceasta poate fi o luptă lungă şi dificilă, dar poporul american sprijină Ucraina (…) şi vom continua să-i sprijinim pe ucraineni în lupta lor pentru democraţie.  Vom continua să mobilizăm ajutor umanitar pentru a-i sprijini pe oamenii din Ucraina şi pe cei care au fost nevoiţi să plece de acolo”, a precizat Biden.

Preşedintele SUA a catalogat războiul din Ucraina drept unul „tragic şi nenecesar” şi a subliniat că Vladimir Putin trebuie să plătească pentru acţiunile pe care le-a ordonat.
La finalul discursului Joe Biden a senat documentul privind acordarea noului sprijin în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.