Joe Biden, prima reacție după ce Putin a ordonat începerea atacului militar în Ucraina: „Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”

TRIMITE PRIETENILOR

Joe Biden, liderul SUA, a condamnat ferm acțiunile Rusiei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs televizat, acțiuni militare în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Joe Biden a precizat că monitorizează situaţia şi că se va întâlni cu ceilalţi lideri G7 în cursul dimineţii.

Liderul american a descris acțiunile președintelui Rusiei drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”. „Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a spus el, potrivit CNN.

Joe Biden a precizat că va „lumea va trage Rusia la răspundere”, declarând, totodată, că monitorizează situația de la Casa Albă și că va primi actualizări de la echipa sa de securitate națională. Președintele SUA a transmis că va anunța „consecinţele suplimentare” impuse Rusiei de către SUA şi aliaţii săi.

„Rugăciunile întregii lumi sunt alături de poporul ucrainean în această seară, în timp ce suferă un atac neprovocat şi nejustificat din partea forţelor militare ruse. Preşedintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieţi omeneşti şi suferinţă umană. Rusia este singura responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite şi aliaţii şi partenerii săi vor răspunde într-un mod unit şi decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere”, a declarat Joe Biden.

„În această seară, Jill și cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoși și mândri din Ucraina”, a adăugat președintele american.

Reacția lui Joe Biden vine la scurt timp după ce Vladimir Putin a ordonat începerea operațiunilor militare în Donbas. Liderul rus le-a transmis soldaților ucraineni din estul țării să lase armele jos și să se întoarcă la casele lor.

„Am luat decizia unei operațiuni militare”, a anunțat Putin într-o declarație la televiziune, susținuță cu puțin înainte de ora 05.00.

În discursul său, Vladimir Putin s-a adresat și soldaților ucraineni: „Vă cer să depuneți armele”, dându-le apoi asigurări că astfel vor putea „părăsi câmpul de luptă fără impedimente”.

Liderul de la Kremlin a mai susținut și că nu vrea o „ocupare” a Ucrainei, ci o „demilitarizare” a sa.

„Sunt sigur că soldații și ofițerii Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj”, a mai spus el, precizând că securitatea țării este garantată”.

Putin nu a oferit însă detalii privind amploarea acestei operațiuni militare în Ucraina, dacă va fi limitată la estul țării sau va fi mai extinsă.

Echipa CNN din Kiev a spus, joi dimineața, că a auzit mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, potrivit CNN. „Un flux constant de explozii puternice”, a transmis și echipa CNN din Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul țării.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.