Majoritatea roșiilor românești, circa 90%, sunt obținute din semințe de import

TRIMITE PRIETENILOR

Deși pe piață există semințe românești care sunt de circa 10 ori mai ieftine decât semințele de import, fermierii le preferă pe cele străine deoarece roșiile obținute rezistă pe raft cam 5 zile fără să se înmoaie și au aspect comercial care le face să fie vândute mai bine.

Criteriile fermierului român când alege sămânța produsului pe care îl va obține sunt: performanță și profitabilitate.
Fermierii ies mai repede pe piață cu roșiile străine, în luna mai, deși plantează semințele autohtone cât și pe cele străine în același timp. Roșiile din semințe românești se vor comercializa mai târziu cu o luna.
Deprecierea mai rapidă la raft a roșiilor obținute din semințe românești(după circa o zi, se înmoaie și își pierd aspectul comercial) le face să nu fie preferate de fermieri.
Toate bune și frumoase în ceea ce privește roșiile obținute din semințe străine, dar gustul nu-l va egala niciodată pe cel al roșiilor românești.
Pentru a nu se pierde complet gustul roșiei românești autentice, statul îi obligă pe fermierii care primesc subvenții să planteze și 5% din legume din sămânța românească.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana