Masai, tribul care a fascinat lumea cu obiceiurile barbare pe care inca le pastreaza

TRIMITE PRIETENILOR

Păstori seminomazi, dar și un trib războinic,  comunitățile de masai au fascinat din totdeauna . Trăiesc mai ales în centrul și sud-estul Kenyei precum și în nordul Tanzaniei, la poalele vulcanului Kilimanjaro. În prezent sunt în jur de 700 000 persoane. Fac parte din grupul  nilloților.

Si-au păstrat un stil de viață de peste 1500 de ani. Se disting prin tunicile lor roșii, bijuteriile confecționate de ei și prin statura înaltă. Se deplasează în căutare de pășuni și ochiuri de apă pentru turmele lor.

Cred în zeul „Ngai” considerat zeul ploilor care își are sălașul pe Muntele Kilimanjaro . Ei au credința că el le-a dăruit oamenilor animalele. Masai cred că toți păstorii trebuie să fie hoți de vite. Numărul de vite este cel care arată statutul unui masai puternic.

Bogăţia masailor este măsurată în numărul de soții și de vite pe care le au bărbații. . Cel înstărit are minimum 50 de vite şi cinci neveste. Fiecare soţie se cumpără  cu cel puţin cinci vite . Ea  ajunsă în satul soţului, va trebui singură să construiască casa în care va locui.

La ceremonii ei beau lapte amestecat cu sânge de vită. Sângele este luat de multe ori fără a omorî  animalul.  Ritualul  se face prin ținerea capului animalului și crestarea cu o săgeată a venei jugulare. După ce s-a scurs circa  2 l de sânge animalul este bandajat și va trăi mai departe.

Băutura aceasta este numită „saroi” și face parte din  alimentația de bază a masailor Colibele lor sunt construite din bălegarul uscat al vitelor lipit pe o armătură din nuiele. Animalele se țin  noaptea într-un țarc din apropierea colibelor pentru a nu fi prada animalelor sălbatice.

Dansul masailor este reprezentat de sărituri . Cine sare cel mai sus este cel mai bun, mai puternic. În trecut dovadă de maturitate la acest trib războinic  se considera a fi uciderea unui leu  cu sulița pentru ca un tânăr să primească  o femeie , dar acum este o sarcina  mai rar întâlnita.

Această populație practică „circumcizia” la tinerii  între  7 și 15 ani. Tânărul n-are voie să arate semne de suferință în timpul operației.Fetele suferă și ele îndepărtarea clitorisului. 

Femeile nu au dreptul la decizii. Nu le este permis să folosească bani, , trebuie să gătească, să aibă grijă de gospodărie, de copii, să fie supuse şi să nu-şi ridice privirea, glasul sau mâna asupra soţului. Dacă acesta  moare, soția își poate păstra casa în sat sau se poate recăsători.
Când împlinesc vârsta de 35 de ani membrii tribului intră în rândul bătrânilor și decid în problemele importante ale comunității.

În prezent populațiile masai sunt în pericol. Mare parte din teritoriile colindate de masai au devenit proprietăți private, domenii ale fermierilor sau parcuri pentru păstrarea viețuitoarelor sălbatice.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.
Enable Notifications    OK No thanks