Medicul din Cluj care nu refuză nici un pacient. „Știu cât de rău este să nu te mai primească nimeni, să ți se taie ultima speranță.” Clinica la care lucrează a bifat o premieră medicală în plină pandemie

TRIMITE PRIETENILOR

La clinica Medisprof din Cluj, unde se tratează bolnavii de cancer, a avut loc o premieră națională tocmai în perioadă de pandemie: primul pacient cu cancer la pancreas tratat cu radioterapie prin management și monitorizare respiratorie. Asta înseamnă reducerea substanțială a tratamentului. Pacientul de la clinică ar fi trebuit să urmeze în mod normal 25 de ședințe de radioterapie timp de 6 săptămâni. Cu noua metodă, tratamentul a fost redus la patru ședințe și e mai eficient.

Aparatul a costat aproximativ 4,5 milioane de euro. În acest moment orice bolnav de cancer poate beneficia de el, tratamentul fiind gratuit. În străinătate, un tratament similar costă între 5000 și 10.000 de euro/ședință.

La Medisprof vin pacienți din toată România. Tratamentele sunt decontate prin casa de asigurări de sănătate.

„Am avut o iradiere stereotactică la un pancreas. Din câte știu eu, în România nu s-a mai făcut. Este vorba de un pacient tânăr cu un cancer la pancreas inoperabil, care nu răspunde la chimioterapie. Cea mai bună soluție este este radioterapia stereotactică, care se realizează în condiții speciale. Ai nevoie de o tehnică, pe lângă aparatură.Sunt tehnici de monitorizare. Spre surprinderea multora, pancreasul este un organ extrem de mișcător și din acest motiv livrăm tratamentul doar într-un anumit moment respirator. Când respiri, pancreasul se mișcă. Cu device-ul acesta de management respirator avem avantajul preciziei mult mai mari. Imaginează-ți o minge de ping-pong pe un curent de aer, pe care încerci să o nimerești  cu paleta și dai pe lângă,  când sus, când jos. Dacă nu ai posibilitatea să monitorizezi respirația, dai rateuri, iar atunci beneficiul nu este cel pe care ți l-ai propus. Monitorizând respirația, livrezi doza de tratament doar la tumoră, fără să nimerești țesutul sănătos sau îl nimerești cât mai puțin”, spune pentru actualdecluj.ro medicul Claudiu Hopîrtean, șeful secției de radioterapie de la Medisprof.

„Scopul este să-l aducem pe acest pacient în 6 săptămâni la stadiul operabilității. El vine de la Baia-Mare, a fost trimis la noi”, mai spune doctorul.

Explică avantajul radioterapiei de acest fel și în contextul actual. „Bolnavii de cancer sunt foarte expuși și tocmai asta se recomandă în acest moment, tratament cu doze mai mari, țintite, într-un timp cât mai redus. Avem de exemplu o doamnă de 81 de ani, cu un cancer pulmonar, care în mod obișnuit ar urma undeva la 33 de ședințe clasice de radioterapie plus chimioterapie. Cum am putea s-o punem să vină cu problema pe care o are și în contextul epidemiei, de 33 de ori la clinică, zi de zi? Cred că i-am pune în pericol sănătatea mai grav decât boala în sine. În 5 ședințe ne axăm țintit pe leziunea pulmonară”, adaugă doctorul specialist în radioterapie.

Pacienți toată țara vin la Cluj pentru a se salva. „Am avut săptămâna trecută cel puțin 10 consulturi online, jumătate erau pentru radioterapie stereotactică, de la Iași, Brașov, București, din toată țara. Noi încercăm să popularizăm tehnica, fiind nouă în România. Avem 4-5 pacienți pe zi care fac această tehnică. Putem iradia și leziuni metastatice cerebrale, indiferent de histologie, cu excepția carcinomului pulmonar cu celule mici, unde ai mai multe metastaze decât cele pe care le vezi tu. Putem aborda cu această tehnică până la 4 metastaze. Mai există și boala oligometastatică, unde ai un număr limitat de metastaze într-un număr redus de organe. De exemplu o prostată cu metastază la coloana vertebrală, un cancer de sân cu metastază pulmonară. Le putem aborda stereotactic. Momentan e gratis. În străinătate e foarte scump, iar la noi e gratis. Gândiți-vă numai dacă s-ar plăti 1000 de euro pe o ședință, mult sub prețul real, ce încasări ar fi. Dar adevărul e că românii nu își permit o asemenea tehnică, asta e realitatea. Totul se face pentru oameni. E gratis.”

„Ca să vă mai dau un exemplu, ca să înțeleagă toată lumea despre ce avantaje aduce această tehnică. Avem un pacient, de exemplu, cu un melanom cu metastază cerebrală unică. Face imunoterapie, iar acea metastază ar fi abordabilă chirurgical, să spunem. În mod normal, pacientul trebuie să stea 3-4 săptămâni fără tratament până la operație și încă pe atât după operație, ceea ce îi poate agrava starea. Două luni fără tratament poate fi extrem de rău. Avantajul radioterapiei stereotactice este că deși întrerupem cu 7 zile înainte și 7 după, ne putem strecura între două administrări. Practic, pacientul nu rămâne fără tratament.”

Cum vă găsesc pacienții? Se merge pe recomandări?

„Mulți îmi scriu emailuri, mulți mă sună. Probabil că vorbesc și între ei. Eu răspund oricui și oricând la telefon fiindcă știu că nu mă sună nimeni să mă întrebe ce am mâncat la micul dejun. Sunt oameni cu probleme serioase și fac tot ce pot pentru ei. Apoi vin la mine la clinică. Eu sunt cinstit cu fiecare, așa mi se pare firesc. E bine de menționat că există tratamente curative și paliative.  De multe ori oamenii știu în ce stadiu se află și trebuie și tu să îi înțelegi. Emoțiile sunt foarte puternice. Îmi aleg cu atenție cuvintele și încerc să le explic că se află într-o stare foarte gravă, iar motivul pentru care se află la mine, de exemplu, este să nu-l mai doară. Mulți știu asta, fiindcă vin pregătiți de oncologi dinainte. E foarte greu. Dar nu îi poți spune unui pacient în stadiu final că uite, te faci bine. Nu e corect. Oricum, cele mai multe cazuri pe care le avem sunt curative, nu paliative. Procentul la cazuri paliative este foarte redus. Dar există, sigur. Din păcate, în România nu prea există un program de „End of life care”, care ar trebui să fie trecerea, acceptarea, așa cum se întâmplă oriunde. Oameni care să te ajute să înțelegi în ce situație de afli și să-ți facă să-ți fie cât mai ușor. Știți, multă lume asociază paliația cu problemele oncologice. Dar avem și diabetici, cardiaci, avem diverse patologii neurologice care au nevoie de acest sistem de îngrijire.”

„Eu nu am refuzat pe nimeni niciodată”, mai punctează medicul Claudiu Hopîrtean. De ce?

„Fiindcă știu cât de rău este să nu te mai primească nimeni, să ți se taie ultima speranță. Poate am eu o mare problemă și uneori mă și surmenez, dar n-am refuzat și nu voi refuza niciodată pe nimeni. Niciodată. Și nici n-o voi face.”

Sursa: Actualdecluj.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.
Enable Notifications    OK No thanks