Ministrul Apărării a declarat că pensiile militarilor nu sunt speciale și că, de la Cuza până în prezent, ei au beneficiat de pensii de serviciu. „Este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine”, a spus ministrul Apărării.
Acesta a mai declarat că militarii au beneficiat dintotdeauna de pensii de serviciu și că îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi.
„De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, adaugă ministrul Apărării.
Ministrul mai spune că „militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara”.
„Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales”, completează Nicolae Ciucă.
„Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19”, menționează el.
În opinia sa, nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicaţiile, şi nu doar pe cele financiare, ci ntreaga funcţionalitate şi particularitate a sistemului: resursa umană – pentru că specialiştii se formează în timp, cu efort şi costuri.
”Şi, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar”, consideră ministrul.
El afirmă că fiecare militar este conştient că, atunci când depune jurământul, îşi asumă riscurile, îşi asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viaţă plină de privaţiuni, pentru că asta este viaţa de militar.
”Militarii înţeleg situaţia dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că ţara îi respectă pentru sacrificiul lor. După ce am prezentat aceste informaţii, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali şi pe timpul vieţii active?”, conchide Ciucă.
Camera a adoptat impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Astfel, se va aplica o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare.