Ministrul Educației: Școlile ar trebui închise ultimele, rata de infectare e mai mare pentru cei care învață online

TRIMITE PRIETENILOR

Sorin Cîmpeanu a subliniat din nou într-o postare pe Facebook faptul că şcolile ar trebui să fie închise ultimele în condiţiile în care măsurile de prevenţie „trebuie luate pe toate planurile”. Acesta citează un studiu Reuters care a relevat că numărul de infectări este mai mare în rândul elevilor care învaţă online decât al acelora ce merg la şcoală, fapt care care poate fi valabil şi pentru România.

Susţin în continuare principiul conform căruia şcolile trebuie închise ultimele, doar dacă situaţia epidemiologică o impune. În şcoli se respectă regulile de protecţie împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educaţia nu te îmbolnăveşte, educaţia te ajută să te protejezi învăţând să respecţi regulile.

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 trebuie luate pe toate planurile, cu rigurozitatea şi prudenţa necesare. Măsura de închidere a şcolilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit. Cu toţii facem eforturi să depăşim cu bine această perioadă.

În aceste condiţii, dacă măsura închiderii şcolilor nu va avea efectul scontat, vor fi generate noi pierderi în educaţie şi tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava.

Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de şcoli din SUA în care învaţă 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile şi pentru elevii şi profesorii din România. Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rata de infectare în rândul elevilor care învaţă online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la şcoală.

Examenele naţionale sunt determinante pentru viitorul oricărui tânăr. Posibilitatea de pregătire a elevilor în cele mai bune condiţii permise de evoluţia epidemiologica este esenţială.

În acest moment, numărul elevilor din clasele terminale (promoţia curentă), care urmează sa susţină examenul de bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a şi 20.698 de elevi de clasa a XIII-a). În zonele carantinate funcţionează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din ţară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susţinerii acestor simulări dacă învaţă în şcoli din localităţi necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educaţiei apreciez înţelegerea Comandantului Acţiunii/Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei cu privire la importanţa educaţiei şi a pregătirii pentru examenele naţionale.

Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculaţi în clasele a XII-a şi a XIII-a, care învaţă în licee din localităţi carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieşirea din carantină, dar nu mai târziu de data de 15 mai.

Îndemn în permanenţă la prudenţă şi la respectarea tuturor regulilor, mai ales acum, având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice!

Solicit tuturor celor 1.499 de licee care organizează simulări să acorde o atenţie sporită respectării tuturor regulilor de distanţare, aerisirii corespunzătoare a sălilor de clasă, precum şi purtării măştilor de protecţie. Succes tuturor elevilor care vor participa la simularea examenului de bacalaureat!


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.