Minivacanta 24 ianuarie: ce drepturi ai, daca seful te cheama la munca. Codul muncii e transant: timp liber, bani in plus la salariu sau amenda

TRIMITE PRIETENILOR

Dupa cum bine stim, ziua de 24 ianuarie, cand celebram Unirea Principatelor, este zi nelucratoare pentru toti angajatii din Romania, atat de la stat, cat si de la privat. Mai mult, bugetarii vor fi liberi si pe 23, zi pe care o vor recupera in februarie.

Doar ca nu toti salariatii de la privat primesc ziua libera pe 24. Unii dintre ei sunt nevoiti sa munceasca in aceasta zi, lucru perfect legal, dar doar cu respectarea de catre angajator a unor conditii foarte clar prevazute de legislatia muncii.
Astfel, daca esti chemat la serviciu pe 24, trebuie sa stii ca ai dreptul la  compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca angajatorul tau nu-ti poate oferi timpul liber compensatoriu, ai dreptul de a primi un spor de cel putin 100% din salariul de baza.
Angajatorii care nu respecta legea pot fi sanctionati dur, cu amenzi usturatoare. Acestia sunt pasibili de o amenda contraventionala ce se poate ridica la 10.000 de lei, conform Art. 260 alineatul 1 litera g din Codul Muncii.


TRIMITE PRIETENILOR
creditprime.ro

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.