Nelson Mandela, ultimul erou al planetei: “Cand oamenii sunt hotărati, pot obtine orice!”

TRIMITE PRIETENILOR

Nelson Mandela a servit drept  avocat pentru drepturile populatiei de culoare din Africa de Sud in perioada dura a anilor 50-60, atunci cand Partidul National venit la putere in 1948 incepuse aplicarea apartheidului. În timpul vietii sale, el a sacrificat multe lucruri inimaginabile. Mandela a fost dispus sa puna pe planul secund viata sa, inclusiv propria sa familie, pentru o cauză in care el credea cu tarie. Cand Partidul National a castigat alegerile cu o platforma politica de sustinere a apartheidului, conducerea Ligii Tineretului, la infiintarea careia Mandela contribuise, a pus la punct un program de actiuni chemand la boicoturi, greve, nesupuneri civile si necooperare, scopul fiind ca toti sud-africanii, indiferent de rasa, sa aiba cetatenie cu drepturi depline, si dreptul de a avea reprezentanti alesi.

Din cauza discursurilor sale vizionare și boicoturilor  indraznete, eroul Africii de Sud a fost condamnat in anul 1964 la inchisoare pe viata, dar va fi eliberat in 1990. Chiar si in anii grei de temnita, dar și după aceea, Mandela a continuat să lupte pentru ceea ce era drept, pentru ideile sale luminoase. Toate acestea deoarece credinta si convingerile lui solide i-au dat puterea și curajul de a face ceea ce era nevoie si obligatoriu să fie făcut pentru țara sa. Indiferent de cat de speriat si incoltit s-a simtit cateodata, niciodată Nelson Mandela nu s-a poticnit si nu a renuntat  la convingerile sale. El întotdeauna a spus: “Curajul nu inseamna lipsa fricii, ci triumful asupra ei. Omul curajos nu este cel care nu simte frică, ci acela care cucereste acea frica.” Totodata, sustinea ca incercarile sunt acelea care modeleaza si intaresc caracterul omului.

Nelson Mandela a trait o viata dura, cu multe privatiuni, din moment ce el s-a daruit in totalitate crezurilor si idealurilor sale. El s-a aventurat dincolo de sfera ideilor si a cuvintelor, si-a pus convingerile in practica, expunandu-se la mari riscuri și a devenit astfel un lider care a suferit mult greutati pentru a demonstra importanta credintei sale. Mandela a sacrificat tot pentru pentru ca a stiut, pentru ca a crezut inca de la inceput ca avea dreptate. El a crezut că ar putea face diferenta si sa ofere tuturor sud-africanilor o sansă la o viată mai buna. El a sacrificat, in esenta, o mare parte a vietii sale pentru a se asigura ca alții vor fi salvati si nu le va lipsi nimic.

In timp ce se afla in inchisoare, Mandela a fost un simbol al luptei pentru libertate, un portdrapel al populatiei oprimate din Africa de Sud, care se lupta pentru drepturi. Nelson Mandela este considerat parintele modern al Africii de Sud. El a jucat un rol esential in daramarea guvernului opresiv și instalarea democratiei.
Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, pentru ca a inlaturat in mod pasnic regimul apartheid si a pus bazele democratiei. Pe langa Premiul Nobel, el a caștigat alte 250 de premii interne si internationale, dovada pretuirii impresionante de care se bucura in tara si peste hotare.

Dupa retragerea din politica in anul 1999, Mandela se dedica Fundatiei Nelson Mandela, care s-a concentrat pe combaterea maladiei secolului, SIDA, a sprijinit dezvoltarea in mediul rural si a construit nenumarate scoli. Chiar si dupa retragere, Mandela a fost un neobosit ambasador al pacii si al dreptatii. El spunea candva : “Am pretuit idealul unei societati libere si democratice, in care toti oamenii sa traiasca impreuna in armonie.”

În noiembrie 2009, ONU a proclamat ziua de 18 iulie ”Ziua Internationala Nelson Mandela”, ca un semn de recunoastere a contributiei fostului presedinte sud-african la cultivarea pacii si a libertatii.

Scopul zilei de 18 iulie este acela de a actiona in serviciul comunitatii pentru a transforma lumea într-un loc mai bun. In aceasta zi, fiecare persoana, institutie trebuie sa-si dedice 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe altii, in semn de omagiu fata de valorile aparate de marele erou al omenirii care a fost Mandela.

Cele 67 de minute reprezinta cei 67 de ani pe care acesta i-a pus în slujba umanitatii, ca avocat al drepturilor omului, un luptator pentru nobile idealuri, un erou care s-a sacrificat pentru ideile sale, un om al pacii internationale și primul presedinte al Africii de Sud, libere, ales în mod democratic.

Aceasta zi a fost inspirata de catre apelul facut de Nelson Mandela, in 2008, si adresat urmatoarei generatii de a-si asuma sarcina conducerii în abordarea nedreptătilor sociale ale lumii spunand ca “este în mainile voastre acum”.

Un castigator este un visator care nu se da batut”, a fost unul dintre principiile sale care i-au calauzit existenta, iar Mandela, prin curajul si abnegatia sa, este un invingator al timpurilor moderne, un eliberator al celor oprimati, una dintre cele mai mari personalitati ale secolului 20, un model demn de urmat.

Mandela-Nelson-Leveled-Informational-texts

YouTube player

 


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.