Noua splendoare a Moscovei. Orasul din spatele zidurilor

TRIMITE PRIETENILOR

La Moscova , nesfarsita lupta intre Biserica si Stat s-a transat in favoarea Bisericii – cel putin din punct de vedere arhitectonic . Crucile din aur si cupolele Catedralei lui Isus Mantuitorul , daramate in 1932 , din ordinul lui Stalin , domina din nou orasul. Catedrala a fost reconstruita in intregime .

Timp de sute de ani , capitala imensei Rusii a fost doar o fortareata , o kreml’ , imprejurul fortificatiilor careia asezarea s-a extins in cercuri concentrice . In zilele noastre  , zidurilor citadelei li se adauga bulevarde largi , o cale ferata , cartierele vechi , o universitate , Teatrul Balsoi , uriasa Catedrala Vasilii Blajenii si Piata Rosie .

Orasul din spatele zidurilor

Kremlinul si-a pastrat forma  pe care o avea in timpul domniei lui  Ivan al III-lea (spre sfarsitul secolului al XV-lea) . Fortareata are un plan in triunghi si se intinde pe o suprafata de 30 de hectare , pe un deal aproape de raul Moscova . Ivan a adus arhitecti din Italia si le-a comandat sa construiasca palate si biserici in jurul Kremlinului  dupa modelele rusesti . Succesorii lui au adaugat biserici , manastiri ,un arsenal , palate , teatre , cladiri imperiale si  guvernamentale – toate , intre zidurile Kremlinului , astfel ca astazi el arata ca un oras intreg in spatele unor ziduri uriase .

Toate acestea nu sunt insa decat umbra gloriei de alta data . Putini sunt vizitatorii care isi dau seama ca – exceptand Kremlinul si cateva biserici – nu vad alte dovezi ale unui trecut glorios , ci doar un oras practic reconstruit din temelii . Cea mai mare parte a vechii Moscove a fost distrusa in razboi , in timpul celor 39 de zile in care  La Grande Armee a lui Napoleon a ocupat orasul in 1812 .

Cu toate acestea , in centrul noului oras pot fi vazute ramasite ale trecutului . Piata Rosie , de exemplu , care a constituit inca din Evul Mediu timpuriu- alaturi de Kremlin – centrul asezarii de pe raul Moscova . In acest spatiu imens , multimile se adunau pentru a  auzi ucazurile emise de catre tari ori pentru a asista la executiile publice ale dusmanilor acestora . Tot aici ,intr-un mausoleu , se odihneste Lenin ,fondatorul Uniunii Sovietice , care poate fi vazut  , in sarcofagul lui transparent – o mumie imbalsamata , care este , cu siguranta , una dintre principalele atractii pentru turisti . Calatori din toate colturile lumii vin aici si se minuneaza in fata impresionantelor palate ale puternicei Rusii , aflate in spatele inaltelor ziduri ale Kremlinului .

Parte a noilor si totodata clasicelor edificii ale Moscovei sunt teatre , muzee si magazine , construite in spiritual neoclasicismului . Cele trei galerii gigantice ale marelui magazin GUM, din Piata Rosie , au fost construite in 1893 , “Gastronom no. 1”, un rafinat magazin de delicatese , in 1910, Teatrul Balsoi si-a deschis portile in 1897 si , in mai 1935 , prima garnitura a metroului moscovit a trecut prin statiile opulente , ca niste palate subterane , care confera unicitate acestui mijloc de transport . Constuctivismul , stil arhitectonic influentat de miscarea germana Bauhaus , a inceput sa se manifeste tot pe atunci , un exemplu faimos fiind  Clubul Muncitorilor Sovietici , terminat  in 1929 . In prezent , orasul cu o vechime de 850 de ani este cea mai mare zona construita din Europa . Reconstructia actuala are in vedere mai ales bisericile si cladirile distruse in timpul regimului comunist . “Renasterea Rusiei este imposibila fara restaurarea mostenirii ei culturale “ , spune cel mai mare aparator al monumentelor din Moscova  , Victor Bulochnikov .  Aceasta mostenire extrem de pretioasa va necesita pentru restaurare si intretinere mari sume de bani .


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.