Nouă uzină de tractoare în România. Austriecii de la Syn Trac investesc 400 milioane de euro la Arad

TRIMITE PRIETENILOR

Compania austriacă Syn Trac începe construirea unei fabrici de asamblare tractoare la Ghioroc, lângă Arad, o investiţie de peste 400 de milioane de euro.

Conform companiei Syn Trac, uzina va avea circa 600 de locuri de muncă, iar primul tractor va ieși de pe linia de asamblare în octombrie 2023.

Compania şi-a anunţat investiţia odată cu lansarea proiectului parcului industrial al comunei Ghioroc, aflatră la circa 20 km de Arad, în care vor activa mai multe firme internaţionale.

Managerul consorţiului de firme care vor activa la Ghioroc, Patrick Monac, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în viitoarea fabrică locală se vor asambla anual circa 400 de tractoare, care vor fi livrate în special în Europa de Est.

„În acest an vom construi fabrica de tractoare Syn Trac, iar în octombrie anul viitor vrem să iasă primul tractor de pe linie. Producţia din România va avea ca țintă ţările din estul Europei şi Orientul Mijlociu. În acest an vom dezvolta şi proiectul pentru fabrica de remorci şi mecanisme hidraulice şi cutii de viteză. Vor fi peste o sută de locuri de muncă în prima fază, iar în patru – cinci ani vom ajunge la 600 de locuri de muncă. Investiţia va fi de peste 400 de milioane de euro, pe o suprafaţă de zece hectare. Avem deja o comandă de 1.500 de tractoare, dintre care 40 pentru România”, a declarat Patrick Monac.

El a menționat că în acest moment în Austria se produc în jur de 400 de tractoare pe an cu un număr de numai 85 de angajaţi, în condiţiile în care fabrica de acolo este robotizată.

Compania va colabora cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad pentru pregătirea studenţilor care vor lucra în domeniu, aceştia urmând să beneficieze de burse de studiu.

Patronul Syn Trac, Stefan Putz, a explicat că tractoarele ce vor fi asamblate la Ghioroc au capacităţi unice de lucru, beneficiind de tehnologii brevetate.

„De 30 de ani construiesc maşini care se găsesc acum în toată lumea. Sunt şi un mic inventator şi am găsit ceva nou la aceste tractoare, care sunt unice. De exemplu, aceste utilaje nu au motorul în faţă, ca toate utilajele, ci sub podea, iar asta ne dă posibilitatea să facem legături cu mecanisme în faţă şi spate. În 60 de secunde se face trecerea de la agricultură la lucrări comunale, la curăţenie de păduri sau alte activităţi”, a explicat Stefan Putz.

În acelaşi parc industrial vor mai fi construite, între altele, un depozit regional de medicamente şi o fabrică de conserve alimentare.

Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, a declarat că există discuţii şi cu alţi investitori.

„Parcul industrial va ocupa 15 hectare, iar până acum patru companii şi-au deschis sedii la noi. Şomajul aici este foarte mic, de 0,65%, dar mulţi dintre locuitorii comunei care lucrează în municipiul Arad sau alte zone industriale şi-au exprimat deja dorinţa de a se angaja mai aproape de casă, deci vom avea forţa de muncă necesară. Cât despre impactul asupra bugetului local al acestor investiţii, vă pot spune că va fi semnificativ în primii trei ani, pentru că doar din impozitul de 1% din valoarea construcţiilor ce vor fi ridicate se vor colecta sume importante”, a spus primarul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, consideră că investiţiile vor face din Ghioroc un nou pol de dezvoltare.

„În ultimii ani ne-am obişnuit ca despre Ghioroc să vorbim ca despre o staţiune de interes local, prima care a apărut după o sută de ani în judeţul nostru, dar iată că vin şi investitori aici şi comuna are şansa să devină pol de dezvoltare la fel ca oraşele din judeţ. Aceste tractoare arată ca nişte avioane, suntem surprinşi de ce se poate face când se investeşte în cercetare”, a spus Cionca.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.