Nu toata pâinea e la fel. Trebuie sa stim cum, cata si ce pâine mancam.

TRIMITE PRIETENILOR

CE FEL DE PAINE PUNEM PE MASA?

Nu toata painea e la fel si trebuie sa stim cum, cata si ce paine mancam.

Probabil ca majoritatea dintre noi nu ne apucam cu adevarat de mancat pana nu avem in mana o felie zdravana de paine. Painea este alimentul de baza al romanilor si vine intr-o varietate de forme, compozitii si arome.

DE CE E BUNA PAINEA

Painea e principal sursa de carbohidrati, cei care ofera organismului energie. Painea contine fibre solubile si insolubile. Cele solubile impiedica absorbtia in sange a colesterolului rau si ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Fibrele insolubile ajuta digestia si previn constipatia. Painea contine mai multa sau mai putina grasime, care ajuta la constituirea membrane celulare si la absorbtia de catre organism a vitaminelor A, E, D si K. Contine si proteine, necesare organismului datorita continutului de aminoacizi, esentiali pentru musculatura si pentru tesuturi. De asemenea, proteinele sustin sistemul imunitar.

DAR OARE CARE ESTE CEA MAI BUNA PAINE?

Painea integrala este facuta din faina integrala (pe langa endosperm, contine tarate si germeni). Are de pana la doua ori mai multe vitamine, minerale si fibre decat painea alba, ceea ce o face mai sanatoasa si mai satioasa.

Painea alba este gustoasa, dar deloc hranitoare. Are doar amidon, element care, cand ajunge in tubul digestiv, este foarte repede transformat in glucoza si, ca efect negativ, creste glicemia si poate genera siabet de tip 2 ori obezitate.

Painea cu secara. Secara este o sursa de magneziu, mineral esential pentru sinteza enzimatica si cu rol important pe profilul glicemic sip e digestie. Se recomanda consumul painii cu secara pacientilor diabetici si pacientelor postmenopauza, care sunt private de protectia estrogenica.

Painea graham este obtinuta din faina integrala macinata grosier, asigurand astfel o digestibilitate mai buna. Maiaua este un ferment natural obtinut din faina si apa, care dospeste painea graham si ii ofera un gust deosebit. Painea graham este bogata in fibre, vitamine si minerale.

SELECTATI DOAR PRODUSELE DE PANIFICATIE AMBALATE

Specialistii recomanda consumul moderat de paine si, in special, in prima parte a zilei, cu o limitare cantitativa la una-doua felii. De preferat sa consumam paine prajita, pentru o digestibilitate superioara. Ca prim pas spre alegerea unei paini alegeti doar produsele de panificatie ambalate, pentru ca citirea ingredientelor de pe eticheta ne poate orienta asupra calitatii ei. Majoritatea produselor contin aditivi, conservanti, dar alegerea produselor cu cat mai putini aditivi si consumul moderat nu ne afecteaza starea de sanatate, problemele aparand la un consum excesiv.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana