Oul un aliment perfect

TRIMITE PRIETENILOR

OUL SI COLESTEROLUL

Contine aproape substantele nutritive importante necesare organismului si are o densitate mare de nutrienti, proteine si vitamine.
Este, practic, similar laptelui matern ca valoare nutritiva. Din pacate, in ultimii ani, oul a fost discreditat din cauza continutului ridicat de colesterol, dar si in contextul evolutiei alimentatiei vegane. Oul are multe de oferit, fiind un aliment valoros, care convinge prin beneficiile lui nutritive.

UN ALIMENT PERFECT

Valoarea ridicata a colesterolului, aproximativ 200 mg per ou (variaza in functie de marime), descurajeaza la prima vedere. Cu toate acestea, cele mai mule vitamine si minerale se afla mai cu seama in galbenus. Tot aici, carotenoidele asigura abundenta de antioxidanti. Lecitina din ou este importanta pentru digestia grasimilor in intestine si actioneaza ca un emulgator. Vitaminele B2, B6 si B12 sustin multe functii metabolice, dar si pe cele nervoase.

Triptofanul sprijina formarea de serotonina, hormonul starii de bine, iar luteina si zeaxantina se incadreaza in categoria carotenoideilor, menite sa sustina sanatatea ochilor. Mineralele, cum ar fi calciul, fierul si fosforul, continute in galbenus au un rol crucial in transportul oxigenului si al substantelor nutritive la organele vitale ale corpului. Din cauza continutului ridicat de colesterol, treptat, oamenii au inceput sa renunte la ou.

Un singur ou fiert tare contine: vitamina A (6% din cantitatea zilnica recomandata); acid folic (5% din cantitatea zilnica recomandata); vitamina B5 (7% din cantitatea zilnica recomandata); vitamina B12 (9% din cantitatea zilnica recomandata); vitamina B2 (15% din cantitatea zilnica recomandata); fosfor (9% din cantitatea zilnica recomandata); seleniu (22% din cantitatea zilnica recomandata); ouale contin, de asemenea, vitaminele D, E, K, B6, calciu si zinc.

O ABORDARE ERONATA

Se bate moneda pe ideea (falsa) potrivit careia consumul de alimente care contin colesterol provoaca o crestere a colesterolului seric (cel din sange). Acest aspect duce apoi, in mod normal, la evaluarea alimentelor in functie de continutul lor de colesterol si excluderea acestora din dieta. E bine sa stii ca nivelul de colesterol din sange este independent de continutul de colesterol din alimente. Acesta este determinat de multi alti factori, un rol central avandu-l aparitia unor erori in metabolismul glucidelor (zaharuri si amidon). Colesterolul este necesar pentru constructia membrane celulare, similar lecitinei.

OUL NU AFECTEAZA COLESTEROLUL

Colesterolul, o grasime ca substanta, este o component indispensabila a celulelor si a tesuturilor, fiind responsabil de transportul grasimilor si esential in formarea hormonilor. Un ou contine 200 mg de colesterol. Asta inseamna deja jumatate din cantitatea zilnica recomandata. Dar colesterolul din ou nu afecteaza nivelul colesterolului din sange. Ficatul produce colesterol in fiecare zi. Dupa ce mananci oua, ficatul doar produce mai putin.

METABOLISMUL E DE VINA

Exista persoane care sufera de arterioscleroza si, cu toate acestea, analizele arata un nivel normal al substantelor grase din sange si invers, sunt persoane care au nivel ridicat de colesterol, la care dieta scazuta in grasimi nu aduce nicio imbunatatire. Un paradox, la prima vedere, explicat prin rata metabolica. Un metabolism sanatos poate descompune in mod corespunzator grasimile, astfel incat ele nu vor mai forma depozite patologice.

DE CE SUNT BUNE OUALE

Ouale ofera organismului cantitati mici de substante nutritive valoroase, de aceea se recomanda consumul regulat al acestui aliment. Fiind bogate in proteine, furnizeaza toti amnioacizi esentiali de care corpul are nevoie si in mod special colina, un aminoacizi important pentru sistemul nervos. Asa cum am amintit, ouale contin grasimi sanatoase si, prin urmare, ajuta la mentinerea nivelului de energie al corpului in timpul activitatilor zilnice. Pentru ca au o valoare nutritiva forte, reduc pofta de mancare nejustificata, prin urmare, oul este micul dejun perfect. Desigur, nu uita sa-l incluzi intr-o dieta sanatoasa. Vitaminele, mineralele si acizii grasi omega 3 protejeaza inima si reduc riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Vitamina D si calciul intaresc oasele si previn probleme de sanatate precum osteoporoza.

Colesterolul este un subiect la moda, insa fara aceasta substanta grasa organismul se imbolnaveste. E adevarat, placile de colesterol infunda arterele si pot creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral (AVC), insa nutritia trebuie privita ca o combinatie de alimente cu valoare biologica.

ALERGIA LA OUA

Este foarte rara si apare in special la copiii mici. Chiar si in aceste conditii, cu varsta, majoritatea copiilor dezvolta toleranta si pot manca oua. Posibilele simptome sunt varsaturi, diaree, atacuri de astm, dificultati de respiratie sau eruptii cutanate (urticarie). De obicei, aceste manifestari apar cand diersificarea nu e facuta corect. Oul trebuie introdus treptat in alimentatia copiilor – si progresiv. La persoanele adulte care sufera de alergie la ou, organismul raspunde la anumite proteine, aflate in albus si mai putin in galbenus. Sistemul imunitar le clasifica, din greseala, ca ostile si declanseaza si declanseaza lupta cu aceste proteine.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana