O FEMEIE PE SCAUNUL PAPAL

TRIMITE PRIETENILOR

713024ca590be2133dd4d919ee75e06811

Papii aflati in fruntea Bisericii crestine de la Roma in Evul Mediu erau,deseori,departe de a fi sfinti.Poporul naiv,insa,era dispus sa creada orice poveste despre ei,oricat de scandaloasa ar fi fost.

Sudul Italiei e zguduit de puternice cutremure de pamant;despre Franta se zvoneste ca e inecata in sange;la Roma,oameni si animale mor otraviti de mirosul pestilential al roiurilor de lacuste putrezite in apa.Oamenii sunt cuprinsi de panica.Oare dupa imparatia lui Carol cel Mare,incoronat cu doar o jumatate de secol in urma,avea sa vina sfarsitul lumii?Sa fi fost Mahomed precursorul infricosatorului Antichrist  si inaintarea impetuoasa a fanaticilor sai adepti spre Occident sa fi anuntat sfarsitul crestinismului?

Anul 857.Locuitorii Romei isi pun speranta in Papa Ioan al VIII-lea,pe care l-au indragit in cei doi ani de pontificat.Procesiunea condusa de acesta,de la Basilica Sf.Petru la palatul reziential din Lateran,de cealalta parte a Tibrului,este insotita de multimile care ovationeaza.Dar cand grupul papal ajunge la o mica alee dintre Colloseum si biserica Sf.Clement,Sfantul Parinte se clatina si se prabuseste.In fata spectatorilor ingroziti,Papa Ioan se dovedeste a fi o femeie cuprinsa de durerile facerii.In doar cateva clipe,nasterea copilului ii transforma pe credinciosi intr-o multime furioasa,care ii insfaca pe nefericita si pe nou-nascut ,ii tarasc dincolo de portile orasului si ii ucid prin lapidare.

Relatata de nenumarate ori de la sfarsitul secolului al XX-lea incoace,povestea va strabate Europa si va face istorie.

Prin anul 818,in familia unor misionari englezi din orasul Mainz,pe malurile Rinului,se naste Ioana,o fata de o frumusete si o inteligenta remarcabile.La varsta de 12 ani,ea se indragosteste de un calugar,paraseste casa parinteasca,imbraca haine barbatesti si intra in manastire,ca novice,pentru a fi alaturi de iubit.Sub numele de Ioan Anglicus sau Ioan Englezul ,dupa cum isi spune ea insasi,isi petrece zilele rugandu-se sau citind in biblioteca,iar noptile si le inchina dragostei.Totusi,in cele din urma,idila este descoperita,cei doi fiind nevoiti sa fuga in lume pentru a scapa de pedeapsa Bisericii.Ioana si calugarul pleaca in pelerinaj prin Europa.Fata isi schimba numele in Ioan Anglicus si face tot efortul sa para a fi barbat.O data ajunsi la Atena,calugarul dispare,iar fata incepe o cariera de profesor in care atinge succesul foarte repede,datorita bagajului mare de cunostinte pe care-l acumulase de-a lungul anilor.Apoi,mergand la Roma,Ioana s-a intalnit cu alti mari invatati ai vremii,cu totii fiindu-i inferiori in ceea ce priveste educatia.Pe parcursul anilor,aceasta a capatat atat de mult respect din partea intregii societati,incat,la moartea Papei Leon al IV-lea,in 855,Ioana,deghizata in Ioan Anglicus,este aleasa in unanimitate succesor la Scaunul Papal.

De-a lungul vremii,mai multe cronici au relatat despre femeia care a ajuns Papa.Primele nu mentionau nici un nume,in timp ce altele au avut o abordare atat de religioasa,incat nu pot fi considerate adevarate.Una dintre cronici spune ca atunci cand s-a aflat ca o femeie a urcat pe Scaunul Papal,in unele localitati a plouat cu sange,altele au fost atacate cu roiuri de lacuste si foarte multi oameni au murit.E lesne de inteles de ce numele Ioanei nu apare pe lista cu nume care au urcat pe Scaunul Papal si se pare ca Biserica a facut o treaba buna in ceea ce priveste stergerea de dovezi.

In cronici se spune ca Ioana a avut o idila amoroasa cu valetul sau,lucru care a fost posibil datorita timpului pe care il puteau petrece impreuna fara a atrage suspiciuni.Din pacate,chiar aceasta idila i-a adus sfarsitul.Povestea spune ca femeia a ramas insarcinata.Fireste,cel mai probabil,Ioana a ascuns acest lucru cat mai mult cu putinta.Aici lucrurile devin confuze,caci sunt doua variante relatate de cronicari.

In prima varianta, Ioana naste un baiat fiind calare pe cal.Automat,intreaga lume intelege ca Papa Ioan era o femeie.Se pare ca aceasta este condamnata la moarte,fiind legata de cal,si-apoi omorata cu pietre de catre locuitori.De asemenea,sentinta spunea sa fie ingropata exact acolo unde moare(pe marginea unui drum numit candva ”Calea Sacra”).

In a doua varianta,femeia naste intr-un lan de grau de langa acest drum.Cand oficialii bisericii afla ca Papa este o femeie deghizata in barbat,Ioana este intemnitata pentru foarte multi ani.Fiul sau ajunge episcopul Ostiei,ordonanad ca la moartea mamei sale,aceasta sa fie ingropata in catedrala din localitate.

Fictiune sau nu,povestea femeii care a ajuns Papa a fost sursa multor scrieri literare.In timp ce o parte dintre ele au sustinut punctul de vedere al bisericii,altele au avut o abordare mai dramatica.

Desigur,de-a lungul anilor,numerosi clerici din Biserica Catolica au infirmat povestea si au clasificat-o drept o legenda nascocita de dusmani.Dupa moartea Ioanei,Suveran Pontif a devenit Benedict al III-lea,conform arhivelor,in 855(paradoxal,fireste).De asemenea,dupa Benedict,urmatorul Papa a primit numele de Papa Ioan al optulea,nu al noaulea ,cum ar fi fost logic.

“Pope Joan”, pelicula care prezinta povestea unei femei despre care se spune ca ar fi ocupat scaunul papal in secolul al IX-lea, a fost criticata de Biserica Catolica, pe motiv ca ar avea o viziune “extrem de limitata”.

Dupa ce pelicule de succes precum ”The Da Vinci Code” si continuarea acestuia, ”Angels and Demons”, au nemultumit Vaticanul in ultimii ani, un nou film provoaca dezaprobarea Bisericii Catolice, abordand posibilitatea existentei unei femei pontif.

Filmul ”Pope Joan”, ecranizarea romanului cu acelasi nume scris de autoarea americana Donna Woolfolk Cross, o are in rol principal pe actrita germana Johanna Wokalek, iar pe David Wenham (“The Lord of the Rings”) in rolul iubitului acesteia, care ar fi adus-o la Roma. Actorul american John Goodman interpreteaza rolul Papei Sergius.

Filmul este bazat pe legendele privind existenta unei femei Papa in secolul al IX-lea, idee respinsa de Biserica Catolica si de majoritatea istoricilor. Se spune ca aceasta s-ar fi deghizat in barbat pentru a deveni preot si a ajuns in gratiile fostului papa datorita intelectului si capacitatii sale de studiu. Potrivit legendelor, dupa ce a ocupat cativa ani scaunul papal, aceasta ar dat nastere unui copil in timpul unei procesiuni papale, urmand a fi atacata de multimea furioasa.

L’Avvenire, publicatia Conferintei Episcopilor Italieni, a publicat un articol in care califica “Pope Joan” drept o farsa si o pelicula cu “viziune extrem de limitata”.

Legenda Papesei Ioana a aparut pentru prima oara in secolul al XIII-lea si s-a raspandit in intreaga Europa, desi istoricii cred ca povestea a devenit populara mult mai tarziu, prin propaganda anti-catolica. Povestea Papesei Ioana a mai fost prezentata in pelicula “Pope Joan” din 1972, cu Liv Ullmann, muza lui Ingmar Bergman, in rol principal. Pelicula a fost reeditata anul trecut si prezentata sub titlul “She … Who Would Be Pope”.

https://www.youtube.com/watch?v=JfjVTLChr3s

 


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.