Obiceiuri daunatoare care iti pot afecta masina. Multi soferi ignora aceste lucruri care pot avea un impact nefavorabil

TRIMITE PRIETENILOR

Chiar si cei mai buni soferi pot comite uneori greseli. Folosirea necorespunzatoare a franelor, incalzirea incorecta a motorului sau ignorarea semnalelor de avertizare pot determina avarierea masinii.

Masina ta este o investitie valoroasa si este cu certitudine o posesiune de care depindem cu totii in mare masura.

Astfel ca e normal sa iti doresti sa o mentii in conditii bune de functionare o perioada cat mai lunga de timp. Chiar daca te ocupi de masina si ii faci revizii periodice, este posibil sa treci cu vederea anumite verificari care pot avea un impact nefavorabil asupra duratei de viata.

Cele mai daunatoare obiceiuri care iti pot avaria masina

Ignorarea folosirii franei de mana

Atunci cand parchezi masina pe un plan inclinat, este bine sa folosesti frana de mana chiar daca ai putea crede ca nu este neaparat necesar.

In cazul in care nu procedezi asa, vei pune presiune pe transmisie, in timp ce un pin de dimensiunea unui deget mic cunoscut sub numele de pinion de parcare ( cutie automata ), care are rolul de a mentine in aceiasi pozitie masina va fi suprasolicitat.

Si in cazul cutie de viteze manuale, cutia de viteze este fortata atunci cand lasi masina in viteza in panta.

Trecerea in modulul DRIVE sau in REVERSE inainte de a opri complet masina

In cazul unei masini cu transmisie automata, trecerea in modulul DRIVE sau REVERSE nu este acelasi lucru ca in cazul in care faci trecerea intre viteze la o masina cu transmisie manuala.

Daca fortezi masina si transmisia sa realizeze lucruri pe care in mod normal nu le-ar face, este posibil sa apara probleme cu arborii de transmisie.

Fortarea ambreiajului

In cazul masinilor cu transmisie manuala, conducatorii auto au uneori obiceiul de a pastra ambreiajul apasat chiar si atunci cand nu e inca momentul sa franeze sau sa schimbe vitezele.

Adaugarea frecventa de cantitati mici de carburant in rezervor

Chiar daca pot exista momente cand nu iti permiti sa faci plinul, sau astepti un moment mai potrivit pentru a alimenta, sa adaugi din cand in cand carburant in cantitati mici si sa circuli in conditiile in care ai un nivel scazut de carburant in rezervor poate sa dauneze masinii tale.

Acest lucru se intampla pentru ca forteaza masina sa foloseasca combustibilul aflat pe portiunea inferioara a rezervorului, unde mai pot exista sedimente.

Acest lucru poate duce la infundarea filtrului de carburant sau la ajungerea acestor reziduuri pana la nivelul motorului.

Pe langa asta, pompa de carburant nu va mai fi racita datorita volumului mare de carburant care o inconjoara si va lucra tot timpul la temperaturi mari, lucru care va duce la defectarea ei.

Folosirea franelor in coborare

Desi s-ar putea sa fii tentat sa opresti in caz de urgenta in cazul in care cobori o panta, sa tii apasata pedala de frana in aceste conditii sau in general poate sa cauzeze aparitia de avarii la nivelul sistemului de franare.

Sa conduci in acest fel te poate pune in pericol sa deteriorezi franele. Este mai indicat sa incerci sa rulezi la viteza mai mica, intr-o viteza inferioara, daca este posibil.

Foloseste frana de motor cat mai mult, adapteaza viteza si nu tine tot timpul piciorul pe frana.

Plecari si opriri bruste

Sa apesi in ultimul moment pedala de frana sau de acceleratie poate sa afecteze in sens negativ numarul de kilometri pe care ii poti face cu masina si chiar sa determine deteriorari ale unor piese precum placutele de frana, discuri.

Folosirea franei de mana pentru a-ti odihni bratul

Daca masina ta nu are cotiera, nu iti lasa toata greutatea bratului pe frana de mana, mai ales atunci cand este ridicata.

Transportul unor incarcaturi mari

Este normal sa mai folosesti masina pentru a ajuta un prieten sa se mute sau sa iti transporti in acest fel uneltele de care ai nevoie la munca.

Dar sa conduci pe distante mari cu greutate care nu este indicat si determina o reducere a numarului de km pe care ii poti face cu masina, pe langa faptul ca pune un stres suplimentar pe componentele masinii tale.

Incalzirea incorecta a masinii

Este normal ca atunci cand pornesti masina in diminetile reci sa o lasi sa mearga un pic inainte de a pleca la drum.

In orice caz, nu acelasi lucru putem spune despre ambalarea motorului pentru a-l incalzi. Aceasta manevra determina schimbari bruste ale temperaturii care pot de fapt sa dauneze masinii si sa forteze motorul sa functioneze sub presiune, inainte ca uleiul sa fi avut timp sa circule.

Ignorarea semnalelor masinii tale

Nu este ceva neobisnuit sa auzi zgomote anormale provenind de la masina ta. De obicei, acest lucru survine inainte ca problemele tehnice evidente sa isi faca aparitia.

Este bine sa cunosti cum suna masina ta atunci cand functioneaza normal, astfel incat orice modificare ar trebui sa te duca cu gandul la o posibila defectiune. Contacteaza personalul specializat care poate stabili cauza acestei probleme dar si metode de a remedia defectiunea.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.