SALATA DE LEGUME CU MAIONEZA DE MUSTAR, PENTRU IARNA

TRIMITE PRIETENILOR

Am gustat cu ani in urma dintr-o asemenea salata si mi s-a parut exceptionala. M-a uimit faptul ca era cu maioneza de mustar, de care nu stiam ca se poate face. Multe nu stiam eu pe vremea aia, de aceea am tot invatat si inca mai invat, pentru ca sunt atatea feluri de mancare, incat nu le poti invata pe toate intr-o viata. Dar macar pe cele mai cunoscute sa le stiu si as fi multumita.

Salata de legume se face destul de usor, insa am constatat ca e mai bine sa fac cantitati mai mici, care se mananca mai repede, pana in Craciun. Altfel, salata se poate strica – depinde si cat de frig e acolo unde o tin si cat de mult sta pana o mancam. Desi am tinut-o in pivnita, totusi, pentru ca a stat cateva luni, borcanele cu salata ramase s-au stricat. Dar am gasit explicatia : aveam reteta gresita si salata a iesit prea otetita, de aceea nu ne-a prea placut. Acum ca am reteta buna, o sa mai fac, dar jumatate din cantitate. Sunt convinsa ca acum o vom manca, mai ales ca este o salata de post, numai buna pentru postul Craciunului.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru salata de muraturi in sos de mustar.

INGREDIENTE:

(pentru 2 borcane de 1300 ml si 1 borcan de 800 ml)

1.3 kg gogosari – cantariti dupa ce au fost curatati de cotoare si seminte

1 kg morcov

1 kg gogonele

1 kg ceapa (cantarita dupa ce a fost curatata)

1 radacina telina foarte mare

500 ml otet de 9°

300 ml apa

250 g zahar

30 g sare de muraturi + 1 lingura pentru frecat ceapa

500 ml ulei

300 g mustar simplu de masa

PREPARARE:

Pentru inceput am pornit cuptorul si am pus la sterilizat borcanele si capacele spalate in prealabil foarte bine.

Am pus la fiert otetul cu apa, zahar si sare pana cand acestea s-au topit. Am spalat bine gogosarii, i-am taiat si am indepartat cotoarele, semintele si nervurile, apoi i-am taiat in felii de 1 cm si le-am oparit maxim 5 minute in otet la foc mediu. Am verificat dupa 3 minute daca feliile sunt inca crocante. I-am pus in 3-4 transe astfel incat acestia sa stea bine si sa fie uniform acoperiti de otet. Nu se fierb excesiv de mult, pentru a nu-i terciui. Salata nu va fi buna cu gogosari moi.

 

Am scos gogosarii scurgandu-i cat mai bine de otet, apoi am oparit pe rand gogonele taiate in felii, morcovii feliati rondele foarte subtiri (dar pot fi si rasi), telina rasa si ceapa taiata Julien. Ceapa a fost frecata cu sare in prealabil si lasata 5-10 minute, apoi stoarsa si oparita.

 

Am lasat toate legumele sa se raceasca complet, apoi le-am pus in acelasi vas. Cu un mixer vertical am amestecat mustarul cu ulei pana am obtinut o crema omogena, ca o maioneza.

 

In functie de numarul de borcane si de cantitea de salata din acestea, se pastreaza sos de mustar pentru a acoperi salata, ca un fel de sigilare.

Restul de sos de amesteca cu legumele racite complet. Se pune salata in borcane, apoi cu o lingura (sau o lingurita la borcane mici) sos de mustar deasupra, se intinde, apoi se sigileaza cu capace ce se inchid bine.

 

Se pun intr-o oala incapatoare, pe fundul careia am pus un prosop. Intre borcane se aranjeaza alt prosopel, astfel incat sa nu stea lipite unele de altele. Apa ajunge la 3/4 din inaltimea borcanelor.

Se fierb 30-40 minute, din momentul in care apa da in clocot.  Se lasa 2 ore apoi se scot si se lasa sa raceasca sub patura pana a doua zi. Dustuirea (fierberea borcanelor in bain marie) borcanelor cu salata de muraturi este obligatorie daca vreti ca acestea sa reziste mult timp.

Borcanele de salata de muraturi in sos de mustar se pastreaza excelent in loc foarte racoros – beci, camara.

Va doresc spor la pregatit conserve pentru iarna.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.