Crescut sub apă, preferat de aproape jumătate din populația globului și gătit în sute de feluri… orezul poate deveni o afacere profitabilă chiar și în România. Mai mult, cu puțină ingeniozitate și câteva hectare de teren, puteți avea încă o mâncare sănătoasă din propria grădină.
Orezul nu este cultivat de mult timp în ţara noastră. Prima orezărie a fost înfiinţată în secolul al XVIII-lea în localitatea Partoş, din judeţul Timiş.
În momentul de faţă, ţara noastră se confruntă cu anumite deficiențe, motiv pentru care cultivarea orezului reprezintă o adevărată provocare.
Costurile ridicate ale apei pentru irigație și concurența venită din import reprezintă principalele amenințări pentru agricultorii români.
Potrivit datelor furnizate de site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în România există o suprafață de 11,300 de hectare cultivate cu orez.
Orezăria din Banat este şi astăzi singura care foloseşte un sistem ingenios de alimentare cu apă. Pe un principiu foarte bine stabilit, apa de care are nevoie orezul este captată din râul Bârzava, folosită controlat pe parcelele de orez, apoi, după o anumită perioadă de timp când orezul ajunge la maturitate, se revărsată la loc în râu.
Fără a se folosi de pompe sau de alte echipamente, irigarea culturii de orez din Banat nu costă niciun ban, câştigurile fiind profitabile, în condiţiile în care nu sunt ani secetoşi. Nici o parcelă de orez nu depăşeşte suprafaţa de două hectare, fiind împrejmuită de canale de apă.
Ingenioasa lucrare a fost realizată de o echipă de meşteri italieni.
Cultura orezului necesită multă căldură și umezeală. Din acest motiv, se deosebesc două tipuri de orez: orezul de baltă sau inundabil și orezul de uscat sau irigabil.
Orezul de baltă se seamănă pe ogoare cu posibilități de inundare artificială, deoarece majoritatea soiurilor necesită o menținere continuă a apei pe câmp (de la semănare și până la recoltare).
Orezul de uscat se cultivă într-un sol bine lucrat, a cărui umezeală trebuie menținută prin irigare. De obicei, orezul de baltă dă recolte mult mai bogate în comparație cu orezul irigat și ele pot ajunge până la 6000 kg la hectar, chiar mai mult.
Aceste recolte bogate se explică prin marea capacitate de înfrățire a orezului (20-40 tulpini la un bob) și de ramificarea în teren a acestei plante, înainte de însămânțare, ogoarele se inundă, apoi apa se scurge și câmpul se ară și se inundă din nou pentru scurt timp. Semănatul orezului se face în teren mâlos, prin semințe sau prin plantarea răsadului.
Orezul este un aliment de bază pentru aproape jumătate din populaţia globului. Acesta furnizează energie organismului, stimulează activitatea cerebrală şi creşte speranţa de viaţă. Se digeră uşor, din punct de vedere nutriţional.
Orezul este indicat în dieta celor care au stomacul iritat, pentru că acesta se digeră şi se asimilează repede. Orezzul fiert, reduce tensiunea arterială.
Asiaticii consumă orez la fiecare masă pentru că este o hrană ușoară, bogată în vitamine și asigură organismului necesarul zilnic de substanțe nutritive.
Orezul are o concentrație optimă de magneziu, iar prezența potasiului este extraordinar de benefică pentru reducerea acidității din sânge și pentru menținerea densității osoase.Acest fapt ajută la prevenirea riscului de osteoporoză.Prezența potasiului recomandă orezul și în bolile cardio-renale.
Dacă ați avea posibilitatea de a demara o afacere cu orez, ce ați face cu el având în vedere cererea şi oferta? L-ați vinde în România sau l-ați exporta?