Polenul – produs apicol

TRIMITE PRIETENILOR

Pe linga nectar albinele culeg si depoziteaza in celulele fagurilor polenul provenit de la diferite specii de plante, polen ce constituie hrana proteica si destinata, in special, asigurarea cresterii puietului.

Polenul reprezinta elementul fertil, celula masculina a florii ce se afla gazduita in stamina. Graunciorii de polen au formei morfologice caracteristice fiecarei plante, rotunzi, cu excrescente, ornamentatii, acestea constituind un element de recunoastere. Mierea contine, de exemplu, grauncioare de polen a caror identificare serveste la stabilirea florilor din care provine.

 

Marimea grauntelor de polen are dimensiunea de aprox. 10 – 50 microni, dar sunt si cazuri cind grauntele de polen, de exemplu cele ale polenului din familia cucurbitaceelor, cind poate ajunge la diametrul de 200 microni.

Grauncioarele de polen pot fi izolate sau grupate si dupa forma, marime si poate stabili identificarea plantei din care provine, lucru important pentru prepararea medicamentelor apifitoterapice.

In interior, grauntele de polen are o masa de citoplasma in care se afla: nucleul vegetativ si nucleul generativ (spermatogen).

 

Polenul are o mare diversitate de culori: alb, galben, mustar, maro, albastru, violet, portocaliu, nuante de la roz la rosu, de verde, gri.

In citoplasma polenului se acumuleaza materii de rezerva foarte diferite. Din punct de vedere chimic polenul contine:

3        3 – 4% apa

4        7,5 – 40% zaharuri reducatoare

5        0,1 – 19% zaharuri nereducatoare

6        22% amidon si alte glucide (glucoza, zaharoza, dextrine, celuloza)

7         7 – 35% proteine

8        10% aminoacizi liberi

9        14% lipide (lecitina, cholesterol, acizi grasi)

 

Deci polenul are o compozitie extrem de complexa si acesta se refleca in folosirea lui in componenta unro medicamente apifitoterapice.

 

Cantitatea de proteine din polen variaza de la o specie la alta, polenul arborilor fructiferi fiind mai bogat in proteine.

 

Aminoacizii identificati in polenul cules de albine : histidina, triptofanul, metionina, valina, cistina, ariginina, acid glutamic, etc.

Polenul mai contine peptone, fermenti ca fosfataze, amilaze si investaze, vitamine (vit.C, biotina, vit.H, E, B, B1, B6, B5 – acid pantoteic si vit.B3 – acid nicotinic).

De asemeni, in componenta polenului mai intra saruri ale elementelor: potasiu, fosfor, siliciu, sodiu, sulf, cupru, fier, aluminiu, magneziu, mangan, clor, bariu, argint, aur, zinc, arsen, paladiu, vanadiu, iridiu, plumb, molibden, crom, cadmiu, strontiu.

Prin compozitia sa, polenul prezinta proprietati nutritive, biostimulatoare.

Din punct de vedere al valorii calorice polenul reprezinta un aliment care se situeaza la nivelul alimentelor curente de origine vegetala (fainuri, boabe leguminoase). Ca aliment se administreaza in doze de 15 – 35 g zilnic asigurind organismului necesarul de aminoacizi actionind ca un “accelerator de crestere”.

Polenul contine si rutina, deci este un flavono-glicozid, avind actiune asupra permeabilitatilor capilarelor si asupra timpului de coagulare a singelui.

Polenul recoltat de albine este superior celui recoltat direct de pe flori de catre om, prin diverse metode.

De semnalat ca unele persoane pot fi alergice la polen.

Studiile microbiologice effectuate au demonstrate ca polenul prezinta o activitate antibiotica fata de un numar mare de specii bacteriene: stafilococ auriu, bacilul Coli, Proteus, Salmonella.

 

 

Polenul este depozitat sub forma de pastura in celulele fagurilor.

Polenul este adesea amar si de aceea se consuma amestecat cu miere sau zahar.

 Se administreaza in caz de:

10    surmenaj

11    anemie

12    convalescenta

dar si oamenilor sanatosi. Inainte de a consuma pollen se va consulta un medic.

 

Se recomanda alternarea curelor de polen cu perioade de repaus.

Folosit in lotiune capilara (1 lingurita/100 g apa) polenul suprima matreata, face ca parul sa fie matasos, lucios.

Prin cercetarile efectuate s-a demonstrat ca factorul antibiotic este fermentabil si ca poate fi extras cu eter, alcool 96 grade sau cu apa la temperatura de fierbere.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana