Polițiștii care au „spart” o nuntă în pandemie, învinși în instanță

TRIMITE PRIETENILOR

Administratorul unei firme care deține o sală de nunți în județul Suceava, amendat cu 15.000 de lei pentru că a organizat o nuntă în pandemie, a obținut anularea sancțiunii după ce a arătat în instanță că în local nu era o atmosferă specifică unei nunți, fiind doar oameni care serveau masa.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Gura Humorului, administratorul unei firme care deține un han în județul Suceava a contestat amenda primită pentru că, în 1 noiembrie 2020, a organizat în restaurantul pe care îl deține o nuntă cu 100 de persoane.

În procesul deschis la Judecătoria Gura Humorului, bărbatul a arătat că localul dispune de o sală de nunți cu o capacitate de 250 de persoane și un restaurant cu o capacitate de 50 de persoane, iar imediat după declanșarea pandemiei, „pentru a respecta normele de igienă și distanțare, a transformat sala de nunți în restaurant și a amenajat atât restaurantul cât și sala de nunți astfel încât să existe o distanță de 2 metri între două mese și între fiecare scaun să rămână câte un loc liber, funcționând la o capacitate de 30%”.

Administratorul hanului a mai arătat că, în 1 noiembrie 2020, un client care s-a cununat în ziua respectivă a venit să ia masa împreună cu aproximativ 40 de persoane. „S-au prezentat la local Reclamantul a mai arătat că, la scurt timp după ce clienții s-au așezat la mese, la fața locului s-a prezentat un echipaj de poliție și l-au amendat spunându-i că nu a respectat dispozițiile Legii 55/2020, în sensul că ar fi organizat o nuntă, „ceea ce nu este adevărat”.

„Este adevărat că numitul G.V. Alin (n.r. clientul principal) s-a cununat în aceeași zi, însă nu au organizat o petrecere de nuntă, ci doar au venit la han pentru a lua masa, nu au avut muzică, nu au dansat, iar raportat la numărul de locuri care existau în local, nu exista riscul de a se încălca regulile de prevenție a infecției cu virusul SARS-COV-2”, a mai arătat bărbatul în proces.

Administratorul hanului i-a mai cerut judecătorului să aibă în vedere că „în han, unde capacitatea totală este de aproximativ 300 de locuri, se aflau aproximativ 50 de persoane (și nu 100 cum au apreciat organele de poliție), fără a exista o petrecere în adevăratul sens al cuvântului”. „Nu înseamnă că am încălcat dispozițiile Legii 55/2020, ci doar că am servit aproximativ 50 de clienți cu mâncare, neexistând nici o lege care să-mi interzică să servesc persoane care se vin împreună”, s-a mai apărat administratorul hanului.

IPJ Suceava a depus întâmpinare prin care a cerut menținerea sancțiunii arătând că la momentul descinderii la restaurant „au fost identificate și legitimate aproximativ 100 de persoane, fiind repartizate la aprox. 16 mese a câte 6 locuri fiecare, care serveau masa”.
„Pe fiecare masă se aflau 7 sticle de băuturi nonalcoolice, suc și apă, aperitive, câte un platou de prăjituri și un platou cu fructe iar persoanele prezente aveau o îmbrăcăminte specifică unui eveniment special.și au întrebat dacă pot să servească masa, răspunsul fiind că atâta timp cât nu vor să facă o petrecere, ci doar să mănânce, pot lua loc la masă, cu respectarea regulilor de igienă și de distanțare, ceea ce au și făcut”, a mai arătat administratorul amendat în instanță.

La intrare în sală, în partea stângă, pe o scenă improvizată se aflau trei persoane de sex masculin care dețineau aparatură specifică unei formații muzicale, respectiv: acordeoane, microfoane, orgă și boxe, aspecte ce pot fi dovedite cu ajutorul imaginilor video și fotografiilor anexate”, a arătat IPJ Suceava în proces.

Verdictul judecătorului

Judecătoria Gura Humorului a anulat amenda aplicată administratorului hanului, arătând că nunta pe care au „spart-o” polițiștii nu era o petrecere, în restaurant aflându-se doar mai multe persoane care luau masa.

„În cauză s-a făcut dovada că în interiorului restaurantului nu s-a organizat un eveniment privat, respectiv nuntă. Chiar dacă persoanele din interiorul restaurantului se cunoșteau și chiar dacă în sală se aflau și persoanele care în ziua respectivă se cununaseră, acest aspect nu echivalează cu organizarea unei nunți, care presupune muzică, dans, bună-dispoziție.

După cum rezultă din declarațiile martorilor și din imaginile fotografice atașate la dosar, în restaurant doar se servea masa, persoanele în cauză fiind surprinse în timp ce stăteau la masă, ca și cum nu s-ar cunoaște.

În niciun caz nu se instalase în restaurant atmosfera specifică unei nunți, contrar susținerilor intimatului din actul contestat”, a arătat Judecătoria Gura Humorului în sentință, care poate fi atacată cu apel, nefiind definitivă.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.