Pompeiul s-a ridicat din mormant. Un oras din anul 79 d.Hr., conservat sub lava

TRIMITE PRIETENILOR

Catastrofa din golful Neapole a inceput in dimineata zilei de 24 august 79. Un bubuit cumplit se rostogolea dinspre muntele Vezuviu, al carui varf explodase, eliberand un nor intunecat si o cascada de sageti de foc. In curand, o ploaie de pietre si de cenusa fierbinte cadea din cer si un potop de lava aluneca la vale, pe pantele vulcanului.

Prima lovita a fost mica localitate balneara Herculaneum. Un val urias de noroi amestecat cu lava a inundat aleile si casele, sufocand oamenii si animalele, acoperind totul, solidificandu-se, in cele din urma, sub forma unui covor de piatra de 20 de metri grosime. In partea de sud-est a vulcanului, populatia Pompeiului, peste 100 000 de mii de suflete, parea ceva mai norocoasa. Doar ceva cenusa ajunsese acolo, iar masa de lava incinsa o apucase pe o alta parte a vaii, ocolind asezarea.

maxresdefaultimages (1)

Trecatorii au abandonat strazile pavate ale orasului, pentru a-si gasi adapost in vile, pravalii, terme sau in temple. Dar totul era doar o chestiune de timp. Curand, burnita de cenusa s-a transformat intr-o adevarata grindina de lapilli, mici fragmente de roca vulcanica, amestecate cu bucati mai mari de piatra ponce. In plus, un gaz sulfuros a invadat orasul, patrunzand in fiecare coltisor si otravind tot ce era viu.

Doua zile mai tarziu, fumul si praful au disparut si soarele a rasarit stralucitor deasupra golfului. Dar asezarea nu mai exista. O plapuma cenusie acoperise bogata urbe de provincie, abia recladita in urma unei eruptii anterioare a vulcanului, care fusese insotita de un puternic cutremur. Si astfel, in scurt timp, iarba uitarii a crescut peste prosperul Pompei. 

Timpul a trecut. Abia 15 secole mai tarziu, cautatorii de comori au inceput sa se arate interesati de orasul ingropat. La Herculaneum, fusesera dezgropate cateva statui, insa munca de inlaturare a rocii vulcanice era deosebit de dificila. La Pompei sarcina era mai usoara; urbea fusese acoperita doar de un strat subtire de cenusa vulcanica, lapilli si piatra ponce.

In 1748, in timpul primelor sapaturi arheologice mai extinse, ordonate de rege, sapatorii au dat peste o vila mare, cu peretii acoperiti de fresce. De asemenea, s-au gasit statui de marmura si bronz ale diverselor zeitati si a fost dezgropata o piata unde, printre altele, se vindea si vin.

Cele mai socante descoperiri au fost insa cele care vorbeau despre oamenii ale caror vieti au fost curmate brusc de catre eruptia vulcanica si gazele sulfuroase. O imagine cutremuratoare este aceea a catorva rude adunate la un priveghi, surprinsi de moartea fulgeratoare. Unii locuitori ai Pompeiului, care reusisera sa fuga, ducand cu ei cateva lucruri, fusesera surprinsi in imprejurimile orasului de norul otravitor.

Alte descoperiri senzationale aduc marturii pretioase despre viata intima a locuitorilor – lucru tinut multa vreme secret de catre autoritatile catolice. S-a gasit , de exemplu, un fel de indicator stradal in forma de organ sexual, indrumand spre o casa de toleranta, iar, intr-un mozaic din Casa del Fauno, un satir e imortalizat gol, in timpul unor jocuri amoroase cu o menada. De asemenea, exista si o statuie de mai bine de 50 de metri inaltime, din gresie pictata in rosu reprezentand un viguros falus. Aceste expresii artistice ale erotismului erau foarte importante in cultul lui Bachus, de vreme ceorganele sexuale redate pe peretii caselor din Pompei, dupa cum sustin savantii, aveau rolul de a feri de deochi.

ffff

 

Dupa 250 de ani de excavatii sistematice, Pompeiul a renascut, la modul propriu, din cenusa Vezuviului, ca pasarea Phoenix. Unic printre orasele antice, el ne aduce marturie despre modul de viata al romanilor la inceputul erei crestine.

pompeii-day-trip-from-rome-in-rome-42924

 


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.