La granițele de sud-vest ale Chinei, în apropiere de granița tibetană, se află un popor care intriga lumea cu obiceiurile lor, dar mai ales cu viziunea lor despre iubire și relații intime. Mosos sunt ultimii oameni matriarhali.Ei au câștigat titlul de model comunitar cu ocazia celei de a cincizecea aniversare a ONU.

Femeile sunt centrul comunitar
Tribul Mosos traieste pe malul lacului Lugu intre regiunile Yunnan si Sichuan. Acest lac in traditia populara se spune ca a nascut din lacrimile zeitei Gemu. De peste 800 de ani tribul Masos are aceleasi traditii care le guverneaza viata de zi cu zi. Toti copii locuiesc cu mama lor. Copii nu parasesc casa familiei, care se transmite de la o generatie la alta (de fete). Femeile sunt capul familiei si gestioneaza activitatea, fetele mostenesc numele si proprietatea.
Armonia ca principiu de viață

Pentru acest popor casatoria nu exista. Toata lumea este libera sa-si traiasca viata sexuala asa cum doreste, fara notiunea de angajament. Pentru ei casatoria este o amenintare la adresa armoniei. O valoare esentiala pentru ei este armonia si nimic, pana nici banii, nu poate fi prioritar in fata acesteia. Ei cred ca a fi casatorit echivaleaza cu o vanzare, o forma de iluzie. Mosos cred ca este o prostie sa promita dragostea vesnica, pentru ca nimeni nu stie ce ne aduce ziua de maine.
Promisiuni, nu trădare

Principiile economice ale unei familii sunt bazate pe toti membrii sai. Fiecare persoana are un rol de jucat. Negarea casatoriei include o sexualitate traita liber, fara dominatie si fara loialitate.
Asta nu inseamna ca un barbat sau o femeie “impart patul” oricand doresc, cu alti parteneri. Pur si simplu ei nu considera ca este necesar sa faca o promisiune, deoarece aceasta ar putea fi foarte usor destramata. Cand apare separarea intre doi membri aceasta se face cu blandete si respect reciproc. Armonia va persista.
Dragostea inhibata

La varsta de 13 ani copii sunt considerati adulti. Fetele obtin propria lor camera si sunt libere sa-si descopere sexualitatea, dar pot decide sa astepte momentul in care sunt pregatite sa devina femei. La inceputul unei relatii numele partenerului poate ramane ascuns, deoarece nu sunt obligate sa spuna cine se furiseaza in camera lor. Atunci cand exista si iubire, partenerul este acceptat doar ca un prieten de familie, poate ajuta in casa sau sa vada de copii.
Locul mamei

Tatii biologici nu sunt obligati sa-si viziteze copii sau sa-i intretina. In Masos, unchii copilului tin loc de tata. Ei trateaza nepoatele si nepotii lor ca si cum ar fi copii lor. Pentru ei este esential ca sora lor sa aiba urmasi sanatosi si bine crescuti. Unchii au mai multe drepturi decat parintii asupra copiilor. Cand o mama moare, prima fiica din familie are datoria sa preia rolul mamei. Ea va deveni “Ama” sau “Dabou” termen folosit in comunitatea lor. “Ama” decide sarcinile de zi cu zi si da instructiuni si are grija de casa.
Tradițiile

In fiecare seara membrii familiei se adună cu mama lor în jurul focului care arde continuu . Mama vegheaza tot timpul asupra educatiei copiilor ei. Ea are datoria de a se asigura ca fata cea mare respecta regulile comunitatii si ii poate prelua locul … astfel armonia se va pastra.
Timp de opt secole in aceasta comunitate femeile lucreaza iar barbatii au grija de copii. In afara acestei misiuni a barbatilor, ei trebuie sa construiasca casele si sa gestioneze afacerile externe din localitate. Unele dintre fete sunt selectate in functie de abilitatile lor academice si in cazul in care mama lor este de acord, sunt trimise in Tibet pentru a primi instruire de la budistii Lama. Ele vor reveni mai tarziu in sat pentru a deveni lideri religiosi.
Arta de a iubi
Atunci cand se organizeaza festivaluri cu ocazia sarbatoririi stramosilor si naturii ei nu participa la jocuri ale seductiei. Aceste ritualuri sunt o modalitate de a dansa de a se iubi, fara a se ascunde. Nimeni nu va judeca alegerea unui partener. Mosos se pot bucura din plin de libertatea de a da frau liber pasiunilor si dragostei.
Ce putem gândi noi occidentalii? Am putea sa traim fara persoana la care am ravnit? Am putea sa fim alaturi de persoana mult indragita fara sa ne facem o promisiune religioasa? Noi, cei care de multe ori vedem cupluri care se separă, putem urma exemplul Mosos? Armonia familiei este valoarea pe care ei o apara cel mai mult, tradițiile dovedesc ca reusesc asta. Prin urmare, nu asta e cheia fericirii?
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL DACA TI-A PLACUT