Premierul Florin Citu vrea ca acestia sa reduca din numarul bugetarilor cu functii inalte.

TRIMITE PRIETENILOR

Premierul Florin Citu a anuntat marti ca le-a cerut ministrilor „sa faca reforme in propria ograda”. El vrea ca acestia sa reduca din numarul bugetarilor cu functii inalte.

„Eu am facut reorganizare anul trecut in Ministerul Finantelor (…), am reusit la Ministerul Finantelor sa reduc numarul de directori generali, asta inseamna si economii la buget si s-a putut si ministerul merge foarte bine, colecteaza (…) Deci, poti sa faci reforma, sa reduci numarul de directori generali, sa comasezi din Directii si asa mai departe, deci asta se poate face, cea mai simpla reforma. De aceea ii incurajez, dupa aceea o sa le solicit ministrilor sa faca aceasta reorganizare a ministerelor. Pana acum nu am primit o reorganizare a ministerelor care sa faca ce am facut eu, sa reduca numarul de directori generali, de exemplu, nu a venit niciuna. Acum ii incurajez, dupa aceea o sa le solicit, ca altfel nu se pot reduce cheltuielile”, a declarat Citu.

Seful Executivului a punctat ca guvernantilor nu trebuie sa le fie frica de reforme, avand in vedere ca „Romania a amanat reforme timp de 30 de ani”.

„Noi nu le facem ca ne spun Comisia Europeana sau FMI sau altcineva. Rezultatele pentru Romania sunt benefice, de aceea le facem, ca nu suntem nebuni. Cand faci aceste reforme, sa legi performanta de venit in sectorul public (…), ar trebui sa existe deja, deci nu ar trebui sa vin eu acum sa spun acest lucru. Sa elimini risipa banului public din companiile de stat, iarasi nu ar trebui sa vin sa spun a acest lucru, trebuia sa fie normal sa o facem pana acum, nu trebuia sa treaca 30 de ani de zile, sa ma trezesc sa spun acum ca e o chestie noua”, a declarat Citu.

Despre evaluarea activitatii ministrilor, premierul a reiterat ca aceasta are loc in mod continuu si cand va lua o decizie o va anunta.

„Eu v-am spus ca evaluez continuu si doar deciziile le anunt public. Anunt intai colegilor de coalitie o decizie si apoi, asa a fost si data trecuta, am anuntat. (…) Sunt transparent cu deciziile pe care le iau”, a precizat Citu, intrebat cand va avea loc evaluarea ministrilor. 

Premierul a afirmat, in acelasi context, ca pana in 2024 se va inregistra si o scadere a cheltuielilor de personal, urmare a dinamicii PIB-ului Romaniei.

„Vor scadea ca procent din PIB cheltuielile de personal, vor scadea pana in 2024. Am spus in strategia fiscala, in fiecare an scad cu un procent, dar asta este pentru ca dinamica PIB-ului o sa fie mult mai mare decat cheltuielile de personal. Este o chestie simpla, statistica. Ce vreau eu de la aparatul public, ce vrem noi toti, de fapt, sa fie performant”, a mai declarat Citu.

Intrebat despre angajarile cu probleme in administratia publica facute de propriul partid, PNL, precum cazul de la Apele Romane dezvaluit de jurnalistii de la Recorder, Citu a spus ca a luat masuri de fiecare data.

„La fiecare astfel de caz am reactionat imediat, am trimis Corpul de Control, si-au dat demisia”, a mai spus Citu.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.