Președintele Macron face o vizită riscantă la Moscova, “în bârlogul lui Putin” „Obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este Ucraina”, spune președintele francez. Ce vrea de fapt Putin

TRIMITE PRIETENILOR

Președintele francez Emmanuel Macron urmează să poarte discuții, luni, la Moscova cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în încercarea de a detensiona situația îngrijorătoare de la granița Ucrainei.

Președintele Macron urmează să se întâlnească la Kremlin cu președintele rus Vladimir Putin luni, la ora 17.00 (ora României), după care are programată o vizită în Ucraina în cursul zilei de marți, 8 februarie.

Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că prioritatea sa este „dialogul cu Rusia și detensionarea situației”, potrivit ITV.com. Macron face un adevărat maraton diplomatic în încercarea de stopare a unei eventuale invazii rusești în Ucraina.

Emmanuel Macron, dialog telefonic cu Biden înainte de vizita la Putin

Înainte de a merge la Moscova, Emmanuel Macron a discutat la telefon, duminică seară, cu omologul său american, Joe Biden, pe tema crizei ruso-ucrainiene.

Convorbirea telefonică cu Biden a durat de 40 de minute s-a înscris într-o “logică de bună coordonare”, potrivit Palatului Elysee, înainte de vizita preşedintelui francez la Moscova şi apoi, marţi, la Kiev, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Macron: „Obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este Ucraina”

Într-un interviu pentru ziarul francez Journal du Dimanche, publicat duminică, Macron a spus că „este indispensabil să prevenim o degradare a situației înainte de a construi mecanisme de încredere”.

El a adăugat: „Obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este în mod clar Ucraina, ci clarificarea regulilor de coabitare cu NATO și UE”. Securitatea și suveranitatea Ucrainei sau a oricărui alt stat european nu poate fi subiect de compromis, a precizat Macron, în timp ce și Rusia “poate pune legitim problema propriei securități.”

Emmanuel Macron a indicat că va “discuta despre condiţiile detensionării” la frontiera cu Ucraina, unde occidentalii acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în vederea unei potenţiale invazii, ceea ce Rusia neagă, afirmând că doreşte numai să îşi garanteze securitatea.

“Ne îndreptăm spre bârlogul lui Putin”

Presa internațională interpretează vizita lui Macron la Moscova ca fiind o “mișcare diplomatică riscantă”. Potrivit Reuters, vizita vine după ce, în ultima săptămână, Macron a avut o serie frenetică de discuții telefonice cu aliații occidentali, cu Putin și cu liderul ucrainean.

El va continua marți cu o vizită la Kiev, pariind mult capital politic pe o misiune care s-ar putea dovedi jenantă dacă se va întoarce cu mâinile goale. “Ne îndreptăm spre bârlogul lui Putin, din multe puncte de vedere este ca și când am da cu zarul”, a spus pentru Reuters o sursă apropiată lui Macron.

Două surse apropiate lui Macron au declarat că unul dintre scopurile vizitei sale este acela de a câștiga timp și de a îngheța situația timp de câteva luni, cel puțin până la momentul “super aprilie”, o lună cu alegeri în Europa- în Ungaria, Slovenia și- crucial pentru Macron- în Franța, potrivit Hotnews.ro.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.