Președintele României a fost plecat anul trecut în concediu în Egipt, coincidenta face ca egiptenii sa vina dupa în România pentru a achizitiona o cantitate mare de grâu. Acum vad “anunț cât casa”, a explodat prețul la grâu și la produsele din grâu. Oare de ce?

TRIMITE PRIETENILOR

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România,  cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

GASC a precizat că la licitaţia organizată în data de 29 decembrie a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România, la un preţ mediu de 378,33 dolari/tonă, inclusiv livrarea.

La precedenta licitaţie, organizată în data de 17 noiembrie, GASC a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România cu livrare în perioada 1-15 ianuarie, la un preţ mediu de 371,97 dolari/tonă, inclusiv livrarea, scrie Agerpres.

Traderii consultaţi de Reuters au precizat că achiziţiile făcute luni se numără printre cele mai mari încheiate în acest sezon de GASC, adăugând că este posibil ca Autoritatea egipteană să fi dorit să profite de avantajul scăderii cotaţiilor la cereale. Cotaţiile futures la cereale au scăzut luni pe fondul îngrijorărilor cu privire la noua variantă Omicron a coronavirusului astfel că la bursa de la Chicago cotaţiile la grâu au scăzut cu 18 cenţi până la 8,22 dolari pentru un bushel.

Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind zeci de milioane de egipteni.

Prețul cerealelor a explodat pe bursele internaționale. Când se va scumpi pâinea și în România (STIRE INCEPUT DE NOIEMBRIE)

Prețul grâului a explodat, în această săptămână, pe bursele internaționale, iar producătorii de pâine și produse de panificație din România se așteaptă ca și în țară să se resimtă aceste scumpiri. Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale, explicat la Digi24 motivelacestei creșteri dprețuri.

Reculul din urma creșterii prețurilor sva simți într-un termen d2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionărilsunt făcutla procesatori și nu există un pericol dcreșterimediată a prețurilor”, a spus el.

Însă va veni ca un recul, pentru că prețurilau urcat foartmult, pentru că Arabia Saudită a intrat într-o licitațiși a cumpărat într-o singură tranzacțicirca 1,3 milioandtone. A fost cel mai marnivel al unei singurtranzacții, întâmplato singură dată”, a explicat Gheorghe.

În acest moment, stocurilla cei mai mari 7 exportatori din lumsunt la cel mai jos nivel din ultimii 8 ani, în timp ctranzacționarea grâului în acest an sva ridica la cel mai înalt nivel din ultimii 6 ani.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.