Primul combinat apicol din lume a fost in Romania

TRIMITE PRIETENILOR

Am reusit sa adun o serie de informatii din cateva reviste si ziare vechi si din Romania Libera, care m-au facut inca o data mandru ca sunt Roman. Din fericire radacinile noastre ca natiune sunt ale unor invingatori si deschizatori de drumuri in foarte multe domenii, apicultura nefacand exceptie.
Stiati ca Romania a fost cel mai mare exportator de miere de albine din Europa si pe locul cinci in lume ca producator? Ba mai mult, in Romania s-a infiintat primul combinat apicol din lume (in Baneasa), constituind un sistem privat de amploare intr-o tara sub regim comunist – un lucru extraordinar pentru acea perioada.

CINE A FOST CREIERUL DIN SPATELE SISTEMULUI?

Fondatorul acestui sistem si a apiculturii moderne in Romania este Viaceslav Harnaj, om de stiinta si profesor universitar roman, posesor a numeroase brevete si certificate de inventator.
Inainte de 1945, in Romania existau mai multe asociatii profesionale, acestea avand cu precadere un caracter zonal si rareori national. In 1957, profesorul Viaceslav Harnaj, impreuna cu cativa colaboratori apropiati – oameni cu apicultura in sange, a reusit sa infiinteze in Romania Asociatia Crescatorilor de Albine (ACA), asociatie care dupa cum probabil stiti, functioneaza si astazi.

DE LA HOBBY LA INDUSTRIE

In Romania Libera scria ca un ziarist strain voia sa scrie un articol despre “seful apicultorilor romani” si incerca sa-l iscodeasca Veceslav despre studiile sale indomeniu, la care acesta raspunde:

“Sunt profesor de Hidraulică la Institutul Român de Petrol, Gaze şi Geologie. Apicultura a fost şi va rămâne hobby-ul, pasiunea mea de neînvins”

dar totodata…

“Avem nevoie de un nou gen de industrie apicolă, pentru a ţine pasul cu inovaţiile tehnologice şi progresul ştiinţific”

DE UNDE AU PROVENIT RESURSELE?

Vceslav Harnaj, presedinte al ACA la acea vreme, a fost intrebat de catre un vizitator strain din ce resurse a reusit sa construiasca acest mastodont industrial, uimit de amploarea proiectului (Fabrica de produse apicole, institutul de cercetare si liceul de profil).

Vceslav Harnaj raspunde:

“statul nu a trebuit să-şi desfacă baierele pungii ca să construiască ce e aici. Totul s-a făcut cu banii apicultorilor din România, a zecilor de mii de oameni care fac parte din asociaţia noastră”

O surpriza la momentul respetiv sa constati ca proiectul nu se incadra deloc in “maretele realizari ale epocii de aur” si nu se construise nimic dupa “indicatiile pretioase ale mult iubitului…”
“Oraselul apicol” din Baneasa a fost construit cu banii si din valorificarea produselor apicole ale celor 60.000 de oameni care formau Asociatia Crescatorilor de Albine din acea vreme.
Dupa ’90 multe puncte industriale au fost distruse in Romania, dar sistemul conceput de Vceslav Harnaj a ramas.

Ioan Fetea, actualul presedinte ACA spune:

“Aş putea spune că 70% din tot ce a conceput Veceslav Harnaj este încă în patrimoniul asociaţiei noastre”

Si astazi puteti puteti vedea in apropierea aeroportului Baneasa, cladiri construite pe mai multe hectare, cladiri cu o arhitectura mai ciudata, care la exterior au aspect de fagure – toate acestea au fost construite de catre profesorul Vceslav Harnaj. Citeste mai mult pe apicultura-online.com


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana