Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, face declaratii de presa in cadrul conferintei de lansare a documentului de poziţie 'Gripa si vaccinarea antigripala in Romania - Provocari specifice si recomandari pentru imbunatatirea ratei de acoperire vaccinala antigripala', in Bucuresti, marti, 24 septembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei

Rafila, după întâlnirea de la Cotroceni cu Iohannis, Tătaru și Arafat: Până la 5 milioane de români vor fi vaccinați până în vara lui 2021

TRIMITE PRIETENILOR

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că, foarte probabil, circa 5 milioane de români vor fi vaccinați anti-Covid până în vara anului 2021. Prioritate vor avea cadrele sanitare și categoriile cu risc crescut.

Afirmațiile au fost făcute marți, după ce Rafila a participat la Palatul Cotroceni, alături de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și de Raed Arafat, șeful DSU, la o ședință convocată de președintele Klaus Iohannis pentru a vedea ce e de făcut în continuare în criza epidemiei de Covid-19.

„Vaccinurile deja s-au produs în avans, anumite cantităţi. În cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat, cantităţi importante“

Rafila spune că România trebuie să folosească lunile următoare, până la apariția vaccinului, pentru a pregăti campania de vaccinare, pentru că “noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării”.

Potrivit lui Rafila, în acest moment sunt, la nivel mondial, 3 vaccinuri într-o fază foarte avansată de testare, iar unul dintre ele e probabil să fie autorizat pentru a fi pus în circulație până la sfârșitul acestui an. Celelalte două vor fi și ele autorizate, probabil, în primele luni din 2021. Pentru dezvoltarea lor “pe repede înainte” s-au făcut eforturi fără precedent în istoria umanității, a relatat medicul. „Ele deja s-au produs în avans, anumite cantităţi. În cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat, cantităţi importante. Sigur nu suficiente, dar cantităţi importante care au fost deja contractate de entităţile care au plătit, practic, pentru dezvoltarea acestui vaccin. Cred că e vorba de cel puţin de zeci de milioane de doze“, a explicat Rafila la TVR, marți seara.

El a adăugat că statele și companiile farmaceutice și-au asumat deja posibile pierderi financiare, pentru că vaccinurile produse în avans vor fi distruse, dacă nu vor trece testele și nu vor primi aprobarea de a intra pe piață: “Este un risc foarte mare, aşa se lucrează în situaţii de criză, pentru că e foarte posibil ca un produs să nu primească autorizaţia şi atunci el este distrus şi nu se mai utilizează pentru că nu poţi, în condiţii de criză majoră de sănătate publică, să aştepţi să obţii autorizaţia după care să începi producţia. El practic se produce în cantităţi suficiente după studiile de fază 1 şi 2, se cunoaşte concentraţia necesară, secvenţialitatea dozelor şi studiul de fază 3 consfinţeşte. Dacă studiul de fază 3 eşuează, atunci tot vaccinul este distrus“.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.