Respect și admirație. 60 de voluntari au reabilitat patru mori de apă în Caraș-Severin si au realizat un nou traseu turistic

TRIMITE PRIETENILOR

Asociatia Acasa in Banat anunta ca a reabilitat, cu ajutorul a 60 de voluntari, patru mori de apa din satul Garnic, judetul Caras Severin.

Un nou traseu turistic a fost realizat la Gârnic, în județul Caraș Severin, de voluntarii care au reabilitat patru mori de apă în numai două zile. Voluntarii asociației Acasă în Banat au fost din nou pe teren, iar în două zile au făcut minuni în locurile „neumblate” ale Banatului Montan.

Cele patru mori de apă sunt din lemn și au ciutură, o roată care, sub forța apei, face ca tot angrenajul să se miște, iar roțile din piatră să macine făina.

„Doua zile de defrisat, reparat, schimbat acoperisuri, decorat si vopsit lemn, construit podete, refacut fundatii si mutat bolovani. 2 zile, multa bucurie, forta de munca si … un traseu al morilor de apa.

60 de oameni plini de viata, din toate colturile tarii, ne-am oprit din ce faceam noi, zi de zi si … am facut voluntariat pentru comunitatea aceasta.

Asadar, va invitam la Garnic, cu mic, cu mare, sa va opriti la morile de apa. Va spun sigur, un pic din sufletul nostru il veti regasi acolo”, anunta Asociatia.

https://www.facebook.com/acasainbanat/posts/974306613018645

Si-au unit fortele pentru a salva patrimoniul mulinologic din judetul Caras Severin. Peste 60 de voluntari din toata tara s-au adunat pentru doua zile in localitatea Garnic din Caras Severin pentru a reabilita patru mori de apa, incluse acum intr-un traseu turistic. Cele patru mori de apa sunt din lemn si au ciutura, o roata care, sub forta apei, face ca tot angrenajul sa se miste, iar rotile din piatra sa macine faina.

In cele doua zile de interventie, voluntarii au renovat patru dintre cele noua mori de apa care mai exista si astazi pe raza localitatii. Au schimbat acoperisurile la doua dintre mori, au reparat fundatia uneia, au defrisat zonele din jurul morilor si au eliberat canalele de apa. Ei au tratat lemnul si au facut mici reparatii, astfel incat morile sa poata macina cat mai bine. Mai mult, au reusit sa realizeze un traseu turistic de aproximativ 1 km, cu indicatoare catre mori, astfel incat turistii care ajung in zona sa se poata bucura de natura, de apa si de morile care macina dupa o tehnica straveche.

„Asociatia Acasa in Banat a realizat anul trecut o inventariere a tuturor morilor de apa din judetul Caras Severin. Am fotografiat si inventariat 250 de mori de apa, este un patrimoniu imens care poate fi exploatat turistic, ecologic si gastronomic de catre comunitatile locale. Astfel, alaturi de Fundatia Orange, am demarat proiectul „Salvam Morile de Apa”, prin care ne dorim sa repunem in valoare, cu ajutorul voluntarilor, nu mai putin de 10 mori din 3 comunitati ale Banatului de Munte. La final, vom avea 10 mori refacute, reparate, functionale, care sa macine in continuare ca acum un secol, care sa poata primi vizitatori si sa promoveze produsele locale”, a explicat Radu Trifan, coordonator de proiect si presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

„Apelul de voluntariat in proiect a fost primit cu mult entuziasm de catre colegi. in total, 25 de angajati Orange din Bucuresti, Timisoara, Arad, Craiova si Drobeta Turnu Severin s-au mobilizat exemplar si au dat o mana de ajutor pentru ca aceste constructii arhaice valoroase sa-si recapete frumusetea si mai ales, utilitatea de odinioara. Atmosfera a fost minunata si asteptam cu nerabdare urmatoarea interventie din luna august”, a spus Andrei Amarghioalei, coordonator proiect.

„Cred ca dincolo de latura turistica, vrem avem si pe mai departe aceste mori si sa predam ceva autentic generatiilor viitoare, nu doar kitschuri pe care le vedem la tot pasul. Cred ca atmosfera din preajma unei mori, mirosul de faina proaspat macinata, sunt lucruri pe care oraseanul de rand nu are de unde sa le stie. Trebuie sa vii aici, sa le vezi, sa faci cu daruire, pentru ca suntem datori sa dam ceva inapoi comunitatilor. Cred ca morile vor supravietui mult timp de acum incolo”, a declarat Marius Florin Streza, sef sectie – Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.