Verisoara papadiei, chiar daca mai indepartata. Rude mai apropiate ale rucolei traitoare pe meleaguri romanesti sunt voinicelele, care traiesc in salbaticie.
AROME SI GUSTURI
Rucola are o aroma puternica a carei tarie creste odata cu varsta frunzei, asemanatoare celei a nucii, cu un usor iz de ierburi. Planta verde are un gust intens, amarui si usor piperat, ca al unei ridichi. Se foloseste, asemenea papadiei, in salate si a fost “lansata” pe la noi de la amatorii de bucatarie italieneasca. Contine vitamine A, C, si P, fier, potasiu si magneziu. Se foloseste ca planta comestibila (in salate, dar si in sosuri sau la prepararea mustarului) si medicinala inca din Antichitate. Are reale proprietati de intarire a organismului.
PASTA DE RUCOLA
In fapt, mai multe verdeturi (rucola, busuioc, usturoi) pisate in mojar si amestecate cu ulei de masline, parmesan ras si alune de padure mainate. Se poate manca pe paine sau folosi ca garnitura la peste.
PASTE CU NUCA, MUGURI DE PIN SI RUCOLA
Reteta care se prepara in Italia, in mod frecvent, pentru ca, da, italienii sunt primii prieteni ai rucolei. Pastele se fierb, apoi se asezoneaza cu miez de nuca, usturoi pisat, muguri de pin si masline. Se amensteca in timp ce pastele sunt inca fierbinti cu rucola din belsug. In italia, de altfel, rucola se foloseste mai ceva ca patrunjelul la noi. Mai mult, in Napoli este traditional un digestiv preparat pe baza de rucola.