Vitamina D și sănătatea organismului

TRIMITE PRIETENILOR

Vitamina D, supranumita si “vitamina soarelui”, joaca un rol important in protejarea corpului nostrum de o serie de afectiuni cronice si are actiune directa sau indirecta asupra a peste 200 de gene diferite.

ROLUL VITAMINEI D

Aceasta are mai multe functii importante in organism, poate cea mai vitala fiind mentinerea fuctionarii normale a sistemului imunitar, precum si reglarea absorbtiei de calciu si fosfor. Aportul necesar de vitamina D3 ajuta la cresterea si dezvoltarea normal a oaselor si a dintilor si confera rezistenta crescuta impotriva anumitor boli. In plus fata de aceste beneficii, studiile de specialitate sugereaza ca vitamina D3 poate juca un rol important in protejarea normala a sistemului nervos, previne fracturile in randul varstnicilor si este un element essential pentru dezvoltarea normal a sistemului osos al copilului si pentru persoanele cu osteoporoza.

DEFICITUL DE VITAMINA D

Poate aparea, in special, in lunile de toamna si iarna, cand expunerea la soare este limitata, iar sistemul imunitar este mai slabit, avans astfel consecinte aspra starii generale de sanatate. Carenta de vitamina D3 limiteaza absorbtia caliului chiar si atunci cand prin alimentatie furnizeaza cantitati suficiente din acest mineral.

Conform studiilor existente, alte efecte importante ale deficitul de vitamina D3 sub forma active sunt tulburarile metabolice. Se poate ajunge la tulburari ale sistemului imunitar, implicit predispozitie la infectii banale, dar si la boli grave, de exemplu, pe fondul autoimunitatii (reactive imunologica impotriva propriilor tesuturi), scleroza multipla, artrita reumatoidala si diabet. Exista si o legatura dintre acest dficit si aparitia tot mai frecvebta a bolilor sistemului cardiovascular cumar fi atacurile cardiace si accidentele vascular-cerebrale.

SURSE DE VITAMINA D

Dat fiind efectul benefic dovedit asupra multor boli sistemice, suplimentarea alimentatiei cu vitamina D3 este importanta atat pentru copii, cat si pentru adulti. Conform studiilor efectuate, dozele recomandate de vitamina D3 pentru copii si adolescent sunt de 400-600 UI/zi, in functie de varsta si de greutatea corporala. Surse de vitamina D3 se regasesc in produse alimentare cum ar fi pestele (somon, cod, macrou), uleiul de ficat de peste, laptele si produsele lactate, ciupercile, cerealele integrale sau galbenusul de ou. Pentru a obtine aportul zilnic necesar, se poate apela la suplimente alimentare ce contin vitamina D3, pentru cresterea imunitatii si pentru functionarea optima a intregului organism.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.