Salvați roșiile de mană – 6 rețete bio cu care puteți salva legumele!

TRIMITE PRIETENILOR

Ghidul ce urmeaza va prezenta cele mai frecvent intalnite boli in cultura de rosii. Voi incerca sa prezint cat mai multe tratamente bio, unele testate de mine personal, altele probate de altii. Sper ca acest articol sa va fie de ajutor si sa aveti o cultura bogata si curata de rosii.

Daca mana ne-a afectat tomatele atunci trebuie neaparat sa luam masurile necesare pentru a nu ne fi compromisa toata cultura de rosii. caci daca nu luam masuri , va fi afectata intreaga cultura iar in scurt timp , cel mult doua saptamani vom ramane fara nici un fir de rosie sau macar sa apucam sa mai gustam una.

In cele mai multe cazuri , mana apare pe calea aerului, adusa de vant si la inceput va afecta doar cateva plante.

La inceput apar modificari la nivelul frunzelor, acestea isi modifica aspectul, culoarea, vor aparea pete maronii iar apoi infectia va cuprine tulpina si fructele. Portiuni din tulpina vor avea culoare maronie iar fructele, la fel. Netratata, planta va fi afectata in totaliate si va pieri.
In primul rand vom indeparta fruzele, fructele si tulpinile afectate, cat mai departe de gradina si alte plante. Nu vom mai efectua operatii de indepartare a copililor sau a frunzelor la celelalte plante de tomate, caci vom face mici rani pe tulpina care vor facilita imbolnavirea plantei.

Nu vom stropi plantele de sus, cu jet de apa, caci vom crea umezelea pe frunze si vom facilita inmultirea ciupercii manei.

Tratamente bio pentru rosii contra manei

1.Solutie bio pe baza de drojdie

Aceasta solutie pe baza de drojdie uscata este unul din tratamentele eco impotriva manei rosiilor. In acelasi timp este si un bun ingrasamant. Ca sa prepari aceasta solutie de stropit, incalzeste 6 litrii de apa, la maxim 40 de grade. Muta apa intr-o galeata mare si dizolva 20 linguri de zahar si 20 g de drojdie uscata. Trebuie o galeata mare deoarece solutia isi va dubla cantitatea in procesul de fermentatie. Lasa la macerat de azi pe maine, dar nu uita sa amesteci din cand in cand.

Cand te apuci de udat, amesteca in alt vas 4 litrii de apa curata cu 3 litrii de solutie. Stropeste bine rosiile si pune si la radacina. Repeta o data pe saptamana.

2.Laptele de vaca

Multa lume amesteca laptele cu apa (20% lapte si 80% apa). Eu am ales sa folosesc 100% lapte, o data pe saptamana. Pun laptele intr-un recipient cu pulverizare si stropesc bine toata planta. La sfarsit adaug si putin la fiecare radacina. Nu uitati ca laptele are calciu, asa ca de ce ati vrea sa-l diluati.

Eu obisnuiesc sa ud cu lapte rosiile macar o data la 10 zile, insa indicat ar fi macar o data pe saptamana. Indicat este sa udati dimineata devreme.

3.Infuzie de usturoi

Usturoiul este un antibiotic natural si dusmanul ce mai de temut al cupercilor parazite si nu numai. Ca sa prepari aceasta solutie, pune intr-un vas 6 litrii de apa si 1kg de usturoi necuratat, dar zdrobit. Lasa la macerat 7 zile, intr-un loc intunecat si cald.

Dupa ce au trecut cele 7 zile, strecurati lichidul in sticle de sticla. Cand pregatim solutia de udat, adaugam 100ml de macerat la fiecare 10 litrii de apa. Mai adaugam 4 linguri de sapun lichid si 4 linguri de ulei vegetal (ulei de floarea soarelui spre exemplu). Adaugam ulei pentru ca se acopera trupul eventualilor daunatori, impiedicandu-i sa respire, astfel omorandu-i.

Va sugerez sa stropiti macar o data la 10 zile cu aceast tratament bio.

4. EMULSIA

Aveți nevoie de: 5 litri de apă; o lingură de bicarbonat de sodiu; 3 linguri de ulei; o linguriță de săpun lichid.

Mod de preparare și aplicare: Combinați toate ingredientele necesare. Agitați foarte bine soluția și, folosind un pulverizator sau atomizor, stropiți îndată plantele cu ea.

5. Decoct de conifere

INGREDIENTE: 1 borcan de 1l de ace (de brad, pin); 500 ml de apă; 30 gr săpun de rufe.

MOD DE PREPARARE: Fierbeți acele timp de 5 minute, lăsați decoctul să se răcească și îl strecurați printr-o bucată de tifon. Îl diluați apoi cu apă în proporții de 1:5 și adăugați săpun. Prelucrați culturile imediat.

6. Infuzie de urzici

INGREDIENTE: 1 kg de urzici; 3l de apă; 30 gr săpun de rufe.

MOD DE PREPARARE: Mărunțiți urzicile, turnați apa, infuzați amestecul timp de 24 de ore, apoi îl strecurați, adăugați săpunul și prelucrați tomatele.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.